Špajza 09. lipnja 2017.

Posjetili smo Boršč: Ukrajinske delicije u centru Zagreba

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Simpatični vlasnici, velika ponuda slatkih i slanih ukrajinskih specijaliteta te odlična lokacija, sudeći prema našim sugovornicima, najbolji su recept za uspjeh na domaćem tržištu...

Moj prvi susret s ukrajinskim specijalitetima dogodio se kada sam prvi put ušla u Boršč, trgovinu ukrajinske hrane u centru Zagreba, na adresi Vlaška 58, preko puta Importane galerije. Srdačnom dobrodošlicom vlasnica Olja istog me trena osvojila.

Osim što je njezin sin Demian odmah upitao za pomoć s obzirom na strane proizvode i nepoznat jezik na etiketama istih, oboje su se potrudili na jednostavan i pristupačan način prezentirati svaki proizvod, navesti njegove specifikacije, vrijednosti te običaje za koje se u Ukrajini veže. 
 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić


Nađe se u njihovoj trgovini zbilja svega, od zdrave cole koja se proizvodi od raži, osvježavajućeg brezinog soka, hrena s ciklom za kojim je poludio cijeli gurmanski dio Zagreba, pa sve do različitih vrsti domaćih ukrajinskih čokoladica čija je tvrtka u vlasništvu tamošnjeg predsjednika.

Njihov najprodavaniji proizvod, kondenzirano mlijeko, veliki je hit dok se u našim trgovinama pronalazi jedva ili nikako. Od njega se radi fenomenalan dulce de leche, umak od karamele koji također možete pronaći u Boršču. Da je riječ o zbilja kvalitetnim proizvodima, govori i činjenica kako upravo ove izvorne delicije koriste i neke od najpopularnijih domaćih slastičarnica.

 

Možda vas zanima... Slatko zlato: Upoznajte dulce de leche Špajza

 

Olja i Demian u Hrvatskoj su već osam godina no tek su se prije godinu dana odvažili na otvaranje autentičnog ukrajinskog dućana. Od tada, kažu, nisu bili kod kuće, ali u trgovinu redovito dolaze ukrajinski doseljenici u Zagrebu te ih na divan način podsjećaju na dom.

Čime su ukrajinski specijaliteti toliko oduševili Zagrepčane te što još skrivaju na svojim policama, Olja i Damien otkrili su nam u više nego zanimljivom razgovoru. Kao šećer na kraju, sakrio se tu i jedan super jednostavan recept za omiljeni cheesecake...
 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić


Tko stoji iza projekta Boršč?

Boršč je prava obiteljska priča rođena iz ljubavi prema hrani, Ukrajini i ljudima. Boršč je otvoren pod palicom moje malenkosti i sina Demiana upravo u našem Zagrebu u koji smo doselili prije 8. godina iz Lavova, velikog turističkog grada na zapadu Ukrajine. 

 

Kako ste se odlučili otvoriti trgovinu vama domaće hrane baš u Zagrebu? Što vas je privuklo u Hrvatsku? 

Iako sam došla u Hrvatsku radi posla u Veleposlanstvu Ukrajine gdje sam radila kao ataše četiri godine, nekako se umiješala i ljubav u taj scenarij. 


Upoznavši Hrvata Alexa, stvorila se mala hrvatsko-ukrajinska obitelj, a budući da je Alex profesionalan i vrhunski kuhar, razgovori o hrani, uspoređivanje hrvatskih i ukrajinskih specijaliteta, namirnica i recepata bile su naša glavna inspiracija za ideju kreiranja Boršča. 


Također, u Hrvatskoj živi puno Ukrajinaca koji su otvaranjem originalnog dućana ukrajinskih delicija i pripadajućeg webshopa djelomično zatomili nostalgiju za tradicionalnim okusima Ukrajine. 


Uloga glavnog ‘šefa’ dućana pripala je mom sinu Demianu kojem je Zagreb nakon toliko godina ovdje,  blizak kao rodni grad. Priča pravi purgerski, tako da nitko ni ne prepozna da je rođen u drugoj zemlji osim kad se opusti pričajući s puno strasti o ukrajinskim specijalitetima.
 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić
 
 

Je li inspiracija za ime same trgovine došla od ljubavi prema omiljenom boršču? 

Boršč je nešto kao vizit-karta Ukrajinske kuhinje, i uvjerljivo najpoznatiji nacionalni specijalitet. Inače je boršč gusta, puna okusa i mirisa juha fantastične crvene boje, koju joj daje cikla. Priprema se od mesa i povrća, a na kraju se dodaje odvojeno skuhana i naribana cikla. Poslužuje se s vrhnjem, i jede se skoro svakog dana u tipičnom ukrajinskom domu. Postoji stara poslovica koja kaže: „Ako si bio u Ukrajini i nisi jeo boršč – onda kao da i nisi bio u Ukrajini!“

 

Zato kod nas imamo čak četiri različite varijante Boršča: dvije vegetarijanske, s goveđim mesom i sa svinjskim mesom. Budući da nam na jednom  zidu u dućanu dominira  veliki uokvireni  recept boršča koji porijeklo vuče iz kuharice moje bake– kupci  ga često slikaju i  po tom receptu rade svoje Boršč zakuske. Redovito nam šalju svoje fotke na Facebook stranicu što nas jako veseli.


Naravno, i nama je Boršč bez dileme omiljeni zalogaj! Obožavamo ga! Pun je vitamina i najbolja je gusta juha na svijetu, pogotovo u kombinaciji  s crnim kruhom, komadom slanine i češnjakom! Čak i oni koji su s ciklom na „Vi“ vole ovaj specijalitet. 

 

 

Možda vas zanima... Boršč: Juha od kupusa sa ciklom Recepti

 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić
 
 

Po čemu se ukrajinska hrana razlikuje, a po čemu sliči hrvatskom načinu prehrane?

Glavna je sličnost u tome da oba naroda, i Ukrajinci i Hrvati vole jako dobro jesti! 
Ukrajinska se hrana generalno razlikuje od bilo koje druge hrane u svijetu radi drugačije zemlje na kojoj uspijevaju svi plodovi. Naime, tamo je posvuda crnica, zbog koje se primjerice  mrkva u Hrvatskoj i mrkva u Ukrajini razlikuju. U Ukrajini je ona vrlo slatka i sočna. Isto je sa svim žitaricama, voćem i povrćem. Crnica je, možemo reći, glavno blago Ukrajine. 

Što se tiče Ukrajinske tradicionalne kuhinje, zapravo je jednostavna i slična Hrvatskoj. Krumpir, meso i variva, a također jedemo i puno heljde. 

Volimo čvarke, s time da su oni drugačiji od hrvatskih – ne stišću se i puno su manji. Slanina se poprži u malim komadićima i onda se jede sve zajedno – i masnoća i komadići slanine kao jedna supstanca. Na takvim se čvarcima prže jaja, krumpir, s njima se premaže kruh, time se preliju varenyky – ukrajinski ravioli koje također imamo u dućanu. 

Isto tako, u Ukrajini je riba uglavnom riječna. Što se tiče zelenih salata, puno je veći izbor u Hrvatskoj. Recimo blitva za Ukrajince je skroz nepoznata. Poklonili smo sjeme svojim prijateljima u Ukrajini i već par godina ju sade. Oduševljeni su!
 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 


Što se sve može pronaći u vašoj prodavaonici?

Kako biste vi hrvati rekli, od igle do aviona.


Zaista se trudimo pokrit  široki asortiman, a ponosni smo na bogat izbor slatkiša!  Istaknuli bismo vrlo zanimljivu halvu koja se proizvodi od suncokreta, ukusna i zdrava slastica, prava je energetska bomba za ljude aktivnog načina života. Bomboni su nam, prema komentarima kupaca,  jedni od najboljih u gradu. 


Imamo tradicionalnu ukrajinsku zimnicu - rajčice i krastavce s puno manje octa nego što je uobičajeno u Hrvatskoj, a posebno su zanimljive one prirodno fermentirane. U zamrzivaču ima varenyka - to su ukrajinski ravioli s punjenjem od mesa, kiselog kupusa, krumpira, višanja i malina. Varenyky su također vrlo poznato ukrajinsko jelo. Imamo i dimljene, soljene i u konzervama fine riblje specijalitete - file lososa, haringu, sleđicu. Imamo luksuzan i vrlo kvalitetan kavijar, uz koji kupcima nudimo i ukrajinski pjenušac. Držimo alkoholna i bezalkoholna pića. Sveukupno imamo više od  200 proizvoda. 
 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 


Dolaze vam Ukrajinci koji žive u Zagrebu, ali i znatiželjni Hrvati. Što najviše zanima jedne, a što druge?

Ukrajinci dobro znaju našu ponudu i kupuju odlučno i u velikim količinama. Obožavaju ribu, slanu i dimljenu haringu, dimljene šprote, fua gra od bakalara. Slatkiše kupuju uvijek, i za sebe i kad žele napraviti nekome originalni poklon s daškom Ukrajine. A vole i kavijar, koji je u Ukrajini uvijek bio prisutan i svi ga cijene zbog iznimne korisnosti za organizam.
Ljudi iz Hrvatske više kupuju univerzalne i svjetske proizvode – bombone, dimljeni losos, pivu, rakiju i vina. Svima je vrlo zanimljiv i boršč u staklenim teglicama kao i smrznuti varenyki.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić
 
 

Kako domaći ljudi reagiraju na ukrajinske specijalitete?

Prvo pitaju: „Što je ovo? Što je ono?“, a kad dođu drugi puta kažu: „Ajme, kako je to bilo dobro!“
Normalno je da je prva reakcija oprezna, ali mi smo sigurni u kvalitetu toga što nudimo i zato ponekad doslovno “nagovorimo” čovjeka da kupi konkretan proizvod.  Posvećujemo puno pažnje u komunikaciji s ljudima u dućanu u čemu je najaktivniji moj sin Demian. Tko želi - razgledava sve sam na miru, no većinom kupci sami započinju živahan dijalog u kojem se sve isprepleće - hrana, recepti, priče o Ukrajini i općenito o životu. Dijelimo posjetiteljima recepte, nudimo degustaciju, ponekad dodajemo i neki mali “gratis za probu”. Naša je glavna želja pomoći svakome da pronađe nešto za sebe, bilo to jogurt Ajran, komad lososa ili čokoladica s okusom konjaka.

 


Po koje se proizvode se kupci najčešće vraćaju?

Među omiljenim proizvodima kupaca su naši bomboni, kondenzirano mlijeko i alkoholna pića. 
Bomboni su  iz glavne ukrajinske tvornice „Roshen“ koja je jedna od najvećih svjetskih tvornica slastica. Koristi vrhunske sastojke, proizvodi oko 300 000 tona slatkiša godišnje i prodaje ih u 35 država u svijetu. 
Imamo u dućanu oko 20 vrsti njihovih bombona – klasični, čokoladni, praline, žele bomboni na prirodnoj bazi, karamele itd . Smatraju se jednima od najboljih bombona u svijetu, a činjenica da se prodaju u rinfuzi neočekivano je izazvala vrlo dobre reakcije kod kupaca. Vole kupovati ovako na vagu, bolje reagiraju na takvu varijantu nego na luksuzne bombonijere. To je originalno, zgodno za dječje rođendane, za svadbe, za hotele i kafiće. 


Hrvati odlično reagiraju na našu ponudu alkoholnih pića. Osim ukrajinskih, držimo vina iz prijateljskih nam država Gruzije i Moldavije, konjak iz Armenije, i poznate rakije iz Ukrajine. 
Najbolje se prodaje poluslatko moldavsko vino „Duša monaha“ i ukrajinska rakija s čili i medom „Nemiroff“. Sve su to naravno svjetski brendovi, s puno nagrada i provjerenom kvalitetom.
U ovo proljetno doba, dolaze nam često po sok od breze koji je odličan detoks, vrlo fin i osvježavajuć. Za gazirani napitak kvas koji se radi od fermentirane raži,  imamo i svojih stalnih kupaca. 
 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić


Koji proizvod je vaš osobni favorit te bi ga svima preporučili?

Bez dvojbe - kondenzirano mlijeko!


Tko zna za ovaj proizvod, traži ga posvuda i presretan je kad ga nađe kod nas.  Tako je zato što u Hrvatskoj skoro pa i nema, a vrlo je važan za razne slastice. Cijena takvog mlijeka je samo 11 kuna za jednu limenku običnog i 16 kn za limenku Dulce de Leche. Čuvena staklena glazura ili „mirror glaze“ za torte pravi se upravo od njega, a odličan je i s jagodama ili s kavom. Kupuju ga domaćice za privatnu uporabu,kao  i profesionalne vrhunske slastičarne.

Tako popularna zagrebačka slastičarna Meet Mia koristi ga za svoje urnebesne torte. A  poznata splitska slastičarka Tea Mamut u novootvorenoj slastičarnici Oš Kolač naručuje naše kondenzirano mlijeko za svoju Čikolatu. Isto i naše kolege iz firme Gourmandise koji se bave profesionalnim radionicama za slastičare koriste ga od prvog dana našeg otvaranja. Oni tvrde kako je kondenzirano mlijeko nezamjenjivo u slastičarstvu!


 

7 jednostavnih sladoleda koje možete napraviti sami Možda vas zanima... 7 jednostavnih sladoleda koje možete napraviti sami Recepti

 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Imate li u planu otvaranje još koje trgovine u Hrvatskoj?

Imamo velike planove, ali idemo korak po korak. Ukrajina je poznata po zdravoj hrani i hrani za dijabetičare. Razmišljamo u tom smjeru. Zanima nas i format dućan-kafić. Ova prva trgovina je testna i tu najviše vidimo što upravo ljude zanima i kakav format bi bio najbolji za ubuduće. Također kroz naš webshop šaljemo proizvode po cijeloj Hrvatskoj i time osluškujemo što naši sugrađani žele. 


Naš je način poslovanja vrlo obiteljski. Nismo skloni megalomanskom marketinškom oglašavanju. Još sasvim nedavno i mi smo bili obični potrošači, kupci i znamo koliko je ljudima važna vjerodostojnost. Naša se priča uglavnom širi od čovjeka do čovjeka, usmenom predajom. To je jako dug, ali siguran put. Aktivni smo na našoj Facebook stranici, gdje pričamo o proizvodima, dijelimo recepte,  autentično i iskreno širimo priču  o nama. Vjerujemo da je to ispravan put. Ljudi se vraćaju i dovode sa sobom  nove tragače za drugačijim okusima.  

Na kraju htjeli bi podijeliti jedan odličan recept cheesecake-a od našeg kondenziranog mlijeka. Jednostavan je, brzi, i nema brašna pa je idealan za ove ljetne dane.
 
 Potrebno vam je:

  • 1 limenka kondenziranog mlijeka
  • ½ kg bijelog kravljeg sira
  • 2 jaja

Postupak pripreme:

Sve umutiti u kremastu masu, staviti u kalup i peći na +150 45-55 minuta.
 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić
 
 

Želimo vam dobar tek i dođite nam u VLAŠKU 58!


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.