Špajza 31. siječnja 2017.

Fenomenalna skandinavska jela za ljepši život!

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Sreća, sigurnost, komfor i jednostavnost ključ su za lijep i miran život. Saznajte što se to kuha u skandinavskim kuhinjama i otkrijte recept za ljepši život.

Zasigurno ste već čuli za izraz hygge i njegovo značenje. Riječ je o danskoj riječi koja izražava divan osjećaj ili raspoloženje koje dolazi s običnim, svakodnevnim stvarima, ali ih čini značajnijima, ljepšima i posebnijima.

Hygge je novi pogled na život koji je Skandinavce učinio još popularnijima, a ostatak svijeta natjerao da život gleda nešto drugačijim očima. Hygge je sreća, sigurnost, nešto poznato, ali opet drugačije, komfor i jednostavnost u jednom.

Naravno, u našem, ali i svijetu svih ljubitelja hrane, takvih osjećaja nema bez dobro pripremljenih jela. Sastavili smo popis skandinavskih specijaliteta koji bi vam mogli pomoći da dosegnete baš taj osjećaj mirnoće i lijepog.
 

Osim što u njima možete uživati u Ikei, švedske okruglice možete pripremiti i kod kuće. Donosimo vam dvije varijante za pripremu nešto drugačijih slasnih okruglica koje bi u vama mogle probuditi osjećaj poznatog, ali opet sasvim drugačijeg.

Njihovo, a domaće: Švedske mesne okruglice

Švedske mesne okruglice

Skandinavci obožavaju losos. Bez obzira je li riječ o dimljenom ili o divno pripremljenim filetima, losos je nezaobilazno jelo tog područja. Najčešće se spaja s koprom i upravo su takve kombinacije stvorene za uživanje na nekoliko razina. Uz topli kuhani krumpir s malo maslaca, tako jednostavan, ali bogat ručak spreman je za taj čas!

Otkrivamo: Kako baš svaki put savršeno ispeći losos

Losos u woku | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Dimljeni losos također spajajte s nezaobilaznim koprom, ali i krem sirnim namazima. Na tost namažite sir, dodajte losos i kakvo sezonsko povrće pa uživajte u nježnim okusima aromatične ribe.

Brusketa s dimljenim lososom

Namaz od dimljenog lososa

Kada su u pitanju deserti, Skandinavci posebno vole bademe, lisnato tijesto i palačinke. Različite varijante torte od badema uvijek su dobrodošle, posebice one koje se sastoje od biskvita s komadićima tih sjajnih orašastih plodova i kreme od vanilije. Dodajte još malo čokolade i slatki užitak je spreman.

Ipak, rijetko pronalazimo vremena za uživanje u pripremi kolača koji će nam oduzeti toliko vremena stoga vam donosimo recept za jednostavnu tortu od badema koju zatim možete modificirati prema vlastitim željama i potrebama. Zbog jednostavnosti pripeme stvorena je da u njoj uživate baš svaki dan.

Jednostavna torta od badema za svaki dan

 

 

When the neighbor knits you a sweater, you bake her a cake. #hygge #denmark

A photo posted by Jenna Mead (@unlockedblock) on

S druge strane, danska peciva oduzet će vam nešto više vremena, ali će priprema tijesta idealno poslužiti za izbacivanje stresa nakon napornog radnog dana ili tjedna. Hrskava izvana, s finom kremom od vanilije i domaćim džemom, ova peciva čisti su izvor sreće.

Danska peciva - savršenstvo okusa u lisnatom tijestu

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.