Špajza 08. ožujka 2017.

Proljetna detoksikacija hranom

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Želite li očistiti svoje tijelo od toksina, sada je najbolje vrijeme da to učinite.

Iako proljeće službeno još nije počelo, osjećamo se kao da jest! Stoga, najbolje je vrijeme za čišćenje (ne samo kuće, stana ili ormara)!

Ako se tijekom zime osjećate bezvoljno i stalno ste umorni, vrlo je vjerojatno da ste puno više vremena provodili sjedeći, jeli manje voća i povrća, ali i možda pili više kave i raznih napitaka ne biste li si povećali budnost.

S obzirom na to da svi mi želimo biti zdravi, vedri i veseli, predlažemo da svom tijelu osigurate jednu lijepu malu detoksikaciju i obnovite ga!

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock  

Uobičajena detoksikacija traje tjedan dana, nomožeteodraditi i u 3 - 4 dana. Važno je samo promijeniti neke navike - poput odlaska na posao autom ili javnim prijevozom. Umjesto toga - prošećite, vozite bicikl ili planinarite barem jednom tjedno. 

No, uz više kretanja, vašem tijelu potreban je i unos hranjivih sastojaka. To najbolje možete učiniti ako povećate unos tekućine (ovdje prvenstveno mislimo na vodu), svježeg povrća i voća. Ono što je odlično ako želite svaki dan pojesti/popiti dovoljno vitamina, minerala i svih ostalih sastojaka potrebnih vašem tijelu, jest da si svako jutro pripremite smoothie. Izbor voća i povrća koje možete koristiti za smoothie je zaista velik, a svaki dan možete pripremati novu kombinaciju i time svaki dan unositi nove vitamine i minerale.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Uz smoothieje, za glavno jelo možete pripremati zdrave povrtne juhe, kuhano povrće i ribu, razne salate od svježeg povrća ili složence.

Nastojte smanjiti udio masti, bijelog šećera, bijelog brašna, kave, slatkih napitaka poput gaziranih sokova na minimum. Zapravo, bilo bi najbolje da tijekom dana detoksikacije sasvim izbacite sve te stvari i dopustite tijelu da se u potpunosti očisti. 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Detoksikaciju je najbolje započeti s barem jednim danom tekuće hrane - pripremite si za doručak i večeru smoothie, a za ručak i užinu pojedite neku ukusnu povrtnu juhu.

Osim smoothieja i juhe, tekućinu možete unositi i putem biljnih čajeva - poput koprive koja odlično čisti organizam.

Također, povrće koje biste svakako trebali unositi tijekom tih nekoliko dana detoksikacije je ono koje i inače pomaže zaštititi organizam od štetnih tvari i jača imunitete - češnjak, cikla, artičoka, komorač, peršin, đumbir, celer...

Juha od mrkve | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Osim povrća, u prehranu unesite i veći udio mliječnih proizvoda - poput acidofila, jogurta i kefira koji će pomoći u regulaciji vaše probave. 

Naravno, slobodno u pripremu hrane - salata i juha, dodajte i neke zdrave žitarice, primjerice kvinoju, zob, heljdu, ječam, bulgur. Salate možete odlično obogatiti kuhanim bulgurom ili ječmom i time dobiti jedan hranjiv i zasitan obrok.

Kao što je već spomenuto, nastojte piti što više tekućine tijekom dana kako bi se toksini što lakše mogli izbacivati iz organizma. Svakako pripremajte domaće sokove od limuna, naranče, grejpa (ali bez šećera), biljne čajeve ili sokove od povrća - poput sjajnog soka od svježe cikle i mrkve.

komorač | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

No, nažalost, detoksikacija ima i nekih mana, a to je da postoji mogućnost kako ćete se tijekom dana detoksikacije osjećati nervozno, osjetljivo ili umorno. Ali, to ipak nije tako loše jer to znači kako se vaš organizam čisti od toksina.

I svakako, osobama koje inače imaju poseban režim prehrane (poput dijabetičara, ljudi koji imaju problema s tlakom, srcem, bubrezima) se ne preporučuje detoksikacija. Posebno ne na svoju ruku bez da su se savjetovali s liječnikom. 

Nadamo se da ćete prilikom detoksikacije posegnuti za nekim od naših sjajnih zdravih recepata i pomoći svom tijelu da se obnovi!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.