Špajza 20. travnja 2017.

Intrigantno: Proljetna Tajna večera Filipe Sorko

foto: Tomislav Šilovinac
gastro postao gastro.24sata.hr
Filipa Sorko s nama je podijelila detalje četvrte tajne večere održane u simpatičnom stanu na Britanskom trgu u Zagrebu

Nakon što smo odspavali podugački zimski san, probudili smo se taman na vrijeme da pripremimo našu četvrtu po redu, do sada najšareniju i najmnogobrojniju, proljetnu Tajnu večeru.

Tajna lokacija ovoga puta bila je u samom centru Zagreba, na Britanskom trgu. Mirela, vlasnica BizKoshhnice, coworking prostora za mlade i kreativne poduzetnike, predala nam je ključeve ovog divnog i prostranog stana kako bi u njemu otvorili naš mali ''Pop Up restoran'' na samo jednu večer.
 

 | Author: Tomislav Šilovinac foto: Tomislav Šilovinac


Okupila sam svoj, kako ga ja od milja zovem Family&friends d.o.o tim i krenuli smo u još jednu avanturu osmišljavanja personalizirane i unikatne Tajne večere. Od pozivnica, jelovnika, ukrasa i dekoracija... Svatko je dobio svoju ulogu i zadatke. Za osmišljavanje i realizaciju ovakvog eventa jako je bitno imati male i velike pomagače i asistente.

Niti ovoga puta naši gosti nisu znali gdje će se večera održati, mjesto sastanka bilo je u Ilici, ispred Muzeja Iluzija. Kao niti lokaciju, nisu znali niti što će se tu večer jesti i piti, što će se slušati, koga će sve upoznati...

Znali su samo da imaju zadani dress code, koji je glasio, što šarenije i cvjetnije, to bolje! I da moraju doći gladni, dobrog apetita i sa sobom ponijeti veselo raspoloženje!
 

 | Author: Tomislav Šilovinac foto: Tomislav Šilovinac


Tako su se oko stola Tajne večere družili 23 zaljubljenika u hranu, piće, nova poznanstva, avanture i male životne radosti. Zadatak kojeg su dobili kada su sjeli za stol bio je napraviti selfie san neznancem, tzv. Selfie with a stranger, kako bi razbili led i napravili dobru atmosferu.

Kako Tajna večera uvijek ima neku temu, ovoga puta tema je, inspirirana imenom same lokacije, bila pčele,med i sve što ima veze sa time. I proljeće, naravno! Tako da se na meniju Tajne večere našlo puno meda, medovače, pčelinjeg peluda, džema od meda i slanine i drugih medenih delicija... A naši gosti su kao male poklončiće dobili fine Green&More RAW mediće od jagode, handmade sapune od ŠIPI meda zanimljivih naziva poput Med te mazo, Mediranje... i male posteriće sa pčelama.
 

 | Author: Tomislav Šilovinac foto: Tomislav Šilovinac

Za sav potrošen med i sve ostale pčelinje proizvode na našoj Tajnoj večeri zaslužni su mali obiteljski proizvođači Pčelarstvo Ferbežar, ŠIPI Med i OPG Krivić. Ponosni smo i sretni što smo na Tajnoj večeri imali priliku koristiti domaći med i pčelinje proizvode iz Lijepe naše!

Na zanimljivom, proljetnom, medenom meniju Tajne večere, između ostaloga,našli su se kokteli od ŠIPI medice sa sirupom od kadulje, meda i đumbira. Pri ispijanju medice vodili smo se natpisom na boci koji nas je sve oduševio i nasmijao: Ujutro za lijek, popodne za smijeh, navečer za grijeh...

Na kruh sa orasima i grožđicama, iz omiljene artisan pekarnice Korice, mazao se domaći humus i džem od meda i slanine čiju su recepturu i spoj osmislili i napravili OPG Krivić.
 

 | Author: Tomislav Šilovinac foto: Tomislav Šilovinac


Nakon toga, kao toplo predjelo, slijedio je rižoto od mlade koprive i kozjeg sira, posipan zrncima pčelinje peludi, te ukrašen maćuhicama, jestivim cvijećem, koje su neki od gostiju na večeri prvi puta jeli.

Svi skupa smo zajedno uživali u finom, laganom, bijelom vinu, baranjske vinarije Podrumi Kolar, čiji se dizajn boca savršeno uklopio u šarenilo stola, kao da su ga radili posebno za ovu priliku!

I kakva bi to večera bila za nas sladokusce, da ju ne završimo sa barem dva deserta. Osim panna cotte od vanilije i jogurta kojeg sam pripremila, da nam kraj večere bude što slađi pobrinula se, svima već dobro znana i voljena zagrebačka slastičarnica Amélie koja je i ovoga puta briljirala sa svojim slasticama, te smo se svi pitali, možemo li možda od njih dobiti recept za kolač kojeg su nam pripremili...
 

 | Author: Tomislav Šilovinac foto: Tomislav Šilovinac


Jako smo sretni i ponosni što kroz Tajne večere imamo priliku povezivati se i surađivati sa malim hrvatskim proizvođačima, obiteljskim OPG- ovima, mladim poduzetnicima i kreativcima. Volim što se međusobno prepoznajemo i podupiremo, te zajedno stvaramo ovako lijepe i pozitivne priče na hrvatskoj gastro sceni, kao što su Tajne večere.

Sljedeća Tajna večera, za svega par dana, održat će se u Osijeku na tajnoj lokaciji. Mjesta oko stola Tajne večere, kojih nikada nema baš puno, razgrabe se u vrlo kratkom roku od objave na nekoj na naših društvenih mreža. Stoga, želite li biti dio nekih naših budućih večera, dobro pratite objave na našem Instagram i Facebook profilu, te nam se javite na mail kada vidite da se sprema Tajna večera negdje blizu vas.

Kako naš fotograf Šiki uvijek neumorno fotka na svim našim večerama, na kraju završimo sa jako puno lijepih fotografija, a sve ih možete pregledati u Facebook albumu na službenoj stranici Tajnih večera.
 

 | Author: Tomislav Šilovinac foto: Tomislav Šilovinac

 | Author: Tomislav Šilovinac foto: Tomislav Šilovinac  | Author: Tomislav Šilovinac foto: Tomislav Šilovinac

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.