Špajza 06. veljače 2017.

Put oko svijeta uz najbolje deserte (Vol. I)

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Svaka država ima neki svoj nacionalni kolač kojim se ponosi, saznajte što se jede u Argentini, Grčkoj, Čileu...

Ono što svi mi volimo pojesti poslije ručka, jest nešto slatko. No je li svugdje u svijetu to "nešto slatko" isto? Vole li svi iste stvari ili se deserti ipak razlikuju?

Popularni argentinski kolačalfajores, je sendvič kolač napravljen od dva keksa, spojena dulce de leche kremom. Riječ alfajore dolazi iz arapskog, a znači saće.  Ovaj kolačić, popularan u Argentini, obično se poslužuje uz kavu, a ponekad je umočen u čokoladu ili je dio s kremom posipan kokosom.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Belgijski nacionalni i najpopularniji desert nisu praline, kao što svi mislimo, već vafli. Vafli u Belgiji postoje još od srednjeg vijeka, kada su se pripremali od ječma i zobi pečenih na tavi. No, postoje čak dvije verzije - briselski i oni iz Liegea. Briselski su oni koje cijeli svijet zove vaflima, a to su oni napravljeni u aparatu za vafle te posluženi preliveni čokoladom, šlagom ili s voćem. Vafli iz Liegea su nešto drugačiji, napravljeni od tijesta s kojim se radi brioche, a slađi su i bogatiji od briselskih; poslužuju se prazni i tek s mirisom vanilije ili cimeta. 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

U Čileu, desert je dosta jednostavan, te je tako njihova najpopularnija slastica, imenom sopaipillas, zapravo hrskava mala pogačica, pečena u ulju, a poslužena prelivena s medom ili nekim voćnim sirupom. Ono što razlikuje ovu slasticu od uobičajenih pogačica, jest to što se radi sa zapallo tikvom, koja joj daje lijepu narančastu boju. Može se poslužiti i s umakom od sirupa i cimeta u koji se potom umače.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Ako vas put ikada odnese u Costa Ricu, vjerujte nam, tamo ćete pojesti jako dobar desert nakon ručka! Njihova popularna nacionalna slastica - tres leches,  kao što joj i ime kaže, priprema se s tri mlijeka. I to ne bilo kakva, nego najbolja - kondenzirano nezaslađeno, kondenzirano zaslađeno mlijeko i šlag ono je što ovaj kolač čini tako neodoljivim. A kako točno izgleda tres leches? To je sočan biskvit nadjeven s navedena tri mlijeka te ukrašen šlagom.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Najpopularnija grčka slastica, vjerovali ili ne, jest burek, ok, zovu ga Galaktoboureko što u prijevodu znači mliječni burek. Grčki burek je obično tanko tijesto za savijače punjeno mesom ili sirom, ali može biti i u slatkoj verziji - sa sirom i preliveno sirupom od limuna, šećera i cimeta.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.