Špajza 10. veljače 2017.

Put oko svijeta uz najbolje deserte (vol. III)

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Nova potraga za najboljim desertima u svijetu, odvela nas je u posljednjih pet država.

Naše slatko putovanje priveli smo kraju, i pronašli zadnjih pet najboljih deserata. Iako ovo naravno nisu svi najbolji deserti koji postoje, nadamo se da smo vas barem malo zaintrigirali da pokušate i sami napraviti poneku deliciju, popularnu na drugom kraju svijeta.

Ako ste se ikada pitali koja je omiljena slastica u Kataru, vjerovali ili ne, to je verzija cheesecakea koju nazivaju esh asarayašto u prijevodu znači haremski kruh. Zašto kruh? Zato što se ova verzija cheesecakea pravi s donjim dijelom od slatkog (ili običnog) kruha. Kruh se natrga na sitnije komadiće i onda stavi u pećnicu dok ne postane hrskav, kada dobije željenu hrskavost, prelije ga se kremom od zdrobljenih pistacija, šećera i vrhnja za šlag (postoje različite verzije ove kreme, ne moraju nužno biti ovi sastojci).

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

U Južnoj Koreji, omiljeni nacionalni desert je sličan japanskom mochiju, a zove se tteok. Priprema se od rižinog brašna, a obično se radi u različitim bojama. Tijesto se zamijesi i oblikuje u kuglice, a može se kuhati na pari, pržiti u ulju, ili skuhati.

Ako ga kuhate na pari, možete ga čak i puniti nekom kremom.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Iako su neki recepti iz Španjolske postali tradicionalnima u nekim dijelovima svijeta, u Španjolskoj je najbolji desert vrlo jednostavan, a naziva se flan (u Francuskoj ovaj desert zovu karamel krema). Radi se zapravo o kremi (custard) od jaja i šećera, a postoje varijacije s medom, sokom ili koricom od limuna, narančom ili primjerice zdrobljenim bademima. 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Na Tibetu jedu poprilično zdravo pa im je takav i desert, a zove se sikarni. Sikarni je slatki jogurt sa začinima, poput cimeta, kardamoma, muškatnog oraščića ili šafrana, a poslužuje se i s krupno narezanim pistacijama. Jogurt se pomiješa s malo meda i nekim od začina te se gore posipaju pistacije. 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

I na kraju, zadnji desert dolazi iz jedne divne afričke, otočne zemlje, Zanzibara. Tamo je najbolji recept n'dizi no kastad. Ovo je verzija banana custarda s pudingom od vanilije, a začinjava se cimetom, muškatnim oraščićem, šećerom i kikirikijem, te se poslužuje u staklenim čašama, ponekada i u čašama za šampanjac.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.