Špajza 08. travnja 2014.

R&B Food, Zagreb

r&b food.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Ime R&B dobro je poznato stanovnicima Šibenika i pohoditeljima regionalnih glazbenih festivala. Neobično je, ali baš zato simpatično da je zagrebački R&B zapravo podružnica onog šibenskog.

Iza minimalističkog naziva krije se jednostavan pristup dobroj hrani, no pritom jednostavnost nikako nije banalnost. U R&B-ju pazi se jednako na hranu, kao i na vizualni identitet, uređenje prostora, pristup gostima. Nije to ništa revolucionarno, vani tako funkcioniraju na stotine tzv. barbeque joints, koje bi pogrešno bilo nazivati roštiljarnama, jer taj naziv kod nas predstavlja nešto sasvim drugo. R&B se nastavlja upravo na američki pristup gdje su glavne zvijezde roštilja svinjska rebarca i pileća krilca koja prolaze specijalnu pripremu mariniranjem, dimljenjem pa tek potom termičku obradu. Marinade i BBQ umak ono su što takva jela čini drugačijima od klasične izvedbe u kućnoj roštilj varijanti.

Prostor R&B Food-a na zagrebačkoj Trešnjevci (nešto iza Remize, odmah nakon skretanja sa Zagrebačke avenije) uređen je u prevladavajuće crno-bijelim i drvenim tonovima, i čini ga ostakljena terasa. Tek kad odlučite otići na WC, shvatit ćete da u podrumu postoje još četiri stola, što će vas sigurno podsjetiti na one pizzerije opskurna uređenja kakvih je devedesetih bilo na desetke diljem Hrvatske. R&B jest ustvari preuređeni prostor jedne takve kvartovske pizzerije, koja je ipak zakoračila u neki novi svijet. Od usluge, preko izgleda jelovnika, ponude vina na čaše, naravno, i ponude hrane R&B svjež je i užurban. Nigdje vam vjerojatno u Zagrebu hranu neće poslužiti na tako neobično izduženim crnim tanjurima. Štogod naručili, u kombinaciju su uključeni domaći krumpirići ili zapečeni grah, vlastiti kruh, kao i malo salate, da stvori ravnotežu na tanjuru.

Od kobasice, preko krilaca do rebarca i ramsteka, probali smo sve osim tune i pizze. Naši favoriti su slatka sočna ljepljiva krilca i kobasice, ramstek je bio iznimno dobro spremljen i kombiniran s prilozima, iako možda premalen, dok smo na rebarcima očekivali nešto malo više mesa. Sve u svemu, okusi koji su nam ponuđeni ispunili su očekivanja bjelosvjetskih otkrivenja nove razine roštilja. Slatko-dimljene marinade, pomalo, ali sigurno osvajaju hrvatski gastro prostor i proričemo im svijetlu budućnost.

Ne bismo imali ništa protiv da je izbor kućnog vina na čaše ili piva nešto širi, no, dat ćemo im vremena da se aklimatiziraju. Vratit ćemo se opet.

Vrsta: Zalogajnica, BBQ joint
Adresa: Puljska 9
Grad: Zagreb
Telefon: 01/3695-186
E-mail: zagreb@rnbfood.com
Radno vrijeme: pon-pet 11:30 – 23:00, sub 12:30 – 23:00
Kapacitet: 20-ak na terasi, 20-ak u podrumu
Potrebna rezervacija unaprijed: Da
Omogućeno plaćanje karticama: Da
Omogućeno parkiralište: Ne

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • urliks 22:53 15. Listopad 2015.

    Pokušao sam napisati cijelu priću al isam ograničen sa tekstom, uglavnom kata strofa ne ići tamo , žalosno...