Špajza Najbolja ljetna osvježenja! 21. srpnja 2017.

Recepti koji će začiniti vaša ljetna druženja

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Hrana i piće zajamčeno podižu atmosferu pa tako ni ljetna druženja s prijateljima nisu potpuna bez čaše osvježavajućeg pića i nečeg finog za zasladiti se!

S vrućeg američkog juga osvježenje stiže u obliku limunade s potpisom legendarnog Jaspera Newtona Daniela – poznatijeg kao Jack! Ime joj je Lynchburg lemonade, a recept glasi ovako:

Preko šake leda prelijte 5 cl Jack Daniel'sa, dodajte sok polovice limuna, 2 cl Triple Seca te Spritea do vrha čaše i sve pomiješajte.

A osim za osvježenje, ovaj fini napitak iskoristite i za poslastice – u obliku poptaila – koktela na štapiću, pite ili cupcakea!

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Priprema poptaila vrlo je jednostavna – piće koje ste pripremili ulijte u male kalupe za sladoled, po želi dodajte i limunovu koricu ili komadiće limuna koje ste prethodno kratko prokuhali te stavite u zamrzivač na nekoliko sati i izvadite ih tik pred posluživanje.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Za pitu će vam trebati prhko tijesto (možete se poslužiti kupovnim ili posegnite za omiljenim receptom), 350 ml Lynchburg limunade (bez leda), korica od 3 limuna, 100 g šećera, 40 g gustina, 100 g maslaca i 3 žumanjka.

  1. Tijesto rasporedite po kalupu, izbodite vilicom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 20 minuta dok ne dobije malo boje.
  2. Za to vrijeme pripremite kremu tako što ćete pomiješati koricu limuna, šećer i gustin i u to polako uz istovremeno miješanje ulijte limunadu.
  3. Smjesu kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
  4. Zatim sklonite sa štednjaka, umiješajte maslac narezan na kockice dok se ne otopi, a potom i žumanjke.
  5. Vratite na laganu vatru i uz konstantno miješanje kuhajte nekoliko minuta dok se sve ne pretvori u finu gustu kremu.
  6. Temperaturu pećnice smanjite na 170 stupnjeva, izvadite napola pečeno tijesto, ulijte kremu i sve skupa vratite nazad u pećnicu još 15-ak minuta.
  7. Prije posluživanja pustite da se sasvim ohladi.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Za cupcakese (20-ak komada) će vam trebati 120 ml Lynchburg limunade (bez leda), 300 g glatkog brašna, 120 g šećera, 1 prašak za pecivo, 200 g jogurta, 100 ml ulja, 2 jaja, korica jednog limuna i prstohvat soli te 250 ml vrhnja za šlag, 50 g šećera u prahu te korica limuna za kremu i ukrašavanje.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

  1. U jednoj posudi pomiješajte sve suhe, a u drugoj sve mokre sastojke i potom ih sjedinite (dodajući suhe u mokre) u jednoličnu smjesu koju potom treba rasporediti u kalupe za muffine i staviti peći 20-ak minuta u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 stupnjeva.
  2. Za to vrijeme istucite slatko vrhnje s dodatkom šećera u prahu i limunove korice (a neće na odmet biti i koja kap Jack Daniel'sa) u čvrsti snijeg.
  3. Kad su muffini pečeni i ohlađeni, na vrh im stavite tučeno vrhnje te po želji ukrasite.
Možda vas zanima... Osvježite se limunadom u 5 različitih okusa Špajza
 

Uživajteee!






 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.