Špajza 17. veljače 2014.

Restoran mjeseca: Perica, Zagreb

perica_restoran_mjeseca.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Portal Gastro.hr ima novost za čitatelje - od ovog tjedna krećemo s izborom Restorana mjeseca. Uz redovite recenzije koje objavljujemo, naš gastro žiri sastavljen od članova redakcije i naših redovnih vanjskih suradnika, provjeravat će najbolje restorane, bistroe i zalogajnice u kojima možete pojesti izvrsnu hranu za pristojnu količinu novaca te svakog mjeseca proglasiti najboljeg.

Sam odabir restorana mjeseca ovisit će o brojnim kriterijima - atmosferi, uređenju, usluzi, no najviše o najvažnijem - kvaliteti namirnice, uspješnoj pripremi i cijeni, odnosno odnosu dobivene vrijednosti za novac. Pročitajte stoga sve o našem prvom izboru za mjesec siječanj, restoranu "Perica, klopa za van" kojeg je ocijenila naša redovita suradnica Lada Radin:

Iako se novootvoreni lokal Perica zapravo zove "Perica, klopa za van", mi bismo vam preporučili da ipak pokušate uhvatiti jedno od desetak mjesta unutar ovog zgodnog lokalčića smještenog na zagrebačkom Vrbiku. Mjesto ne može biti manje i minimalistički uređeno nego što jest, ali atmosfera u njem je toliko ugodna i simpatična, da vas, ukoliko niste baš jako asocijalni, mora osvojiti na prvu. Na školskoj ploči ispisana je dnevna ponuda koja se pretežno oslanja na tjestenine i njoke vlastite proizvodnje s različitim umacima, ali ćete na njoj pronaći i dnevni omlet, varivo, kao i jedan konkretniji mesni obrok (kobasica, teleća jetrica, pileća prsa).

Odlučujemo isprobati tjestenine jer na tome se temelji glavni dio ponude. Pomalo skeptični, naručujemo ne-pretjerano-sezonske špagete s rajčicom, bosiljkom i grana padanom, te rezance s inćunima, kaparima i rikolom. Dok čekamo, zabavljamo se focacciom uz maslinovo ulje, koja prijeti postati glavnim obrokom. Uz decilitar portugisca čekanje nije dugo, iako je dobro raspoloženo društvo zauzelo sve stolove (ostala tri!) do nas.

I začudo, zimska varijanta špageta s rajčicom iznimno je okusna. Pripisali mi to samo bosiljku, grana padani ili nekim pristojnim pelatima, činjenica da smo usred zime ne smeta ljetnom, laganom šmeku ovog jela. S druge strane, rezanci s inćunima, kaparima i rikolom teže su, zimi primjereno jelo koje je opet dobro izbalansirano tako da niti jedan element nije prevagnuo. Tjestenina odlično nosi umake i jedva čekamo isprobati ostale varijante iz kućne radionice.

Dok mi uživamo u prisnoj, atmosferi koja podsjeća na bruklinške zalogajnice i restorančiće gdje se prolaznici radoznalo zagledavaju kroz staklo, vrata se otvaraju i zatvaraju, ljudi odnose "klopu za van". I nekako nam ni to ne smeta dok čekamo čokoladni mousse, i razmišljamo što treba kupiti u "Povrće i voće svemoguće", dućanu organskog povrća i domaćih proizvoda otvorenom samo par metara dalje.

Vrsta: Dnevna jela i jela za 'van'
Adresa: 8. Vrbik 24
Grad: Zagreb
Telefon: 01 6198 053
Radno vrijeme: Pon - pet, 10 - 18h
Kapacitet: 10-ak osoba

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.