Špajza 17. prosinca 2022.

Rižoto od bundeve koji ćeš obožavati

Rižoto od bundeve
Ovaj rižoto od bundeve ima poseban okus zahvaljujući plemenitoj gorgonzoli foto: shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Predivna žuta boja, kremasta tekstura i puni okus bundeve - ima li nešto bolje?

Toliko je načina na koje možemo iskoristiti bundevu - od juha i variva, preko currzja, do slastica, no jedan od najpopularnijih je - rižoto. U ovom receptu bundeva se sljubila s gorogonzolom i stvorila rižoto koji ćeš jednostavno obožavati.

Recept smo dobili od Gianfranca Crepaldija - Talijana glavom i bradom i vlasnika trgovine talijanskim delicijama.

rižoto od bundeve | Author: Thinkstock Rižoto od bundeve - slasno jelo koje posebno prija u ove hladne dane foto: Thinkstock

Rižoto od bundeve

Sastojci:

  • 600 g hokaido bundeve
  • 120 g crvenog luka
  • povrtni temeljac
  • 250 g carnaroli riža
  • 2 dl bijelog vina
  • 100 g gorgonzole
  • 30 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 40 g sira grana padano
Možda vas zanima... Američka pita od bundeve nije nam često na stolu, a trebala bi biti! Recepti

 

Priprema:

  1. Bundevu očisti i nareži na kockice.
  2. Pripremi temeljac od povrća (mrkve, celera, crvenog luka).
  3. Polovicu narezane bundeve zapeci u pećnici, a drugu polovicu poprži u woku na malo maslinova ulja.
  4. Na zagrijano maslinovo ulje doda sitno nasjeckani luk i pirjaj do zlatnožute boje. Dodaj rižu, poprži je nekoliko minuta lagano miješajući i dodajući bijelog vina ili prosecca. Čim se vino ukuha, dodavajte topli temeljac stalno miješajući 7-8 minuta.
  5. Dodaj bundevu iz pećnice da se izmiješa s rižom i dalje miješajući na laganoj vatri dok sva tekućina ne ispari. Posoli prema ukusu.
  6. Pred kraj dodaj komadiće bundeve iz woka i gorgonzolu. Kušaj te dodaj soli i papra prema potrebi.
  7. Ukloni s vatre i pusti da odstoji 2-3 minute.
  8. Posluži posuto kockicama popržene bundeve i krupno naribanim sirom grana padano ili parmiggiano reggiano. 

 

novogodišnji ručak Možda vas zanima... Profinjena kombinacija: svinjeće pečenje, bundeva i đumbir Recepti Možda vas zanima... Juha od bundeve i krušaka - iznenađujući jesenski spoj Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.