Špajza 06. prosinca 2016.

Sjajna novost za ljubitelje organskih vina iz Toscane

foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
U predivnom ambijentu Bistroa Apetit, uz autorske sljedove novog executive chefa Tea Ivaniševića, predstavljena su vina Tua Rita iz malog srednjovjekovnog toskanskog gradića Suvereta.

Upravo je lokacija bila ključna da Tua Rita, od jednog od prvih uspješnih talijanskih proizvođača vins de garage, svoje vinograde proširi na preko 30 hektara.

 | Author: Promo foto: Promo

Vlasnici su prepoznali ogroman potencijal podneblja koje spaja sunčane brežuljke Colline Metallifere i vjetrove koji dolaze s Tirenskog mora, a vinima daje notu po kojoj su prepoznatljiva.

 | Author: Promo foto: Promo

Za svoju premijeru na zagrebačkoj gastro sceni Teo Ivanišević pripremio je kompaktan meni od pet sljedova koji su savršeno nadopunjavali svako od vina. Tua Rita Perlato del Bosco, Toscana Vermentino 2015 i zapečena tuna u papru, Baba Ganoushom od patlidžana s domaćim jogurtom i sezam otvorio je večer, nakon čega su uslijedili krema od jaja, tostirani brioche i sušena Txogitxu govedina uparena s Tua Rita Rosso dei Notri 2015.

 | Author: Promo foto: Promo

Niz je nastavio raviol punjen s mladim sirom i špinatom, Grana padano, žumanjak te umak od maslaca i taruf s Tua Rita Perlato de Bosco 2014. Vrhunac večeri bio je Ribeye s plavim plemenitim sirom, kremom od cvjetače i jus koji je pratio Tua Rita Giusto dei Notri 2013.

Za kraj je poslužena terina od jabuke s 5 začina, tamnim maslacem i sladoledom od vanilije.

 | Author: Promo foto: Promo

Ova organska vina, nastala uz minimalne intervencije na prestižnim položajima jugozapadne Toscane, u Bistro Apetit došla su na valu brojnih priznanja koja su dobila diljem „vinskog svijeta“.

Vrijeme je da se i vi uputite prema Cmroku...

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.