Špajza 22. travnja 2017.

Slatko zlato: Upoznajte dulce de leche

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Zaboravite klasični karamel, ovaj sadrži vaniliju što ga čini iznimno aromatičnim i sjajnim dodatkom baš svakom receptu

Slatka karamel krema idealno se uklapa u nebrojeno mnogo slastica te je odličan način za iskoristiti slobodno popodne. Naime, ova se krema priprema i do nekoliko sati, ali isto tako daje savršene rezultate koji će vas osvojiti već na prvu.

Naravno, postoji i jednostavniji način pripreme koji uključuje prokuhavanje kondenziranog mlijeka dok se ono ne pretvori u neodoljivu slatku kremu. Kako je kondenzirano mlijeko još uvijek poprilično velika nepoznanica na našem tržištu, mi smo se okrenuli onoj kompliciranijoj, "od a do ž" metodi.

Prije same pripreme valja spomenuti kako je najbolja solucija priprema veće količine kremastog karamela upravo zato što se izvrsno slaže s čitavim nizom različitih slastica: Dodati ga možete palačinkama, kremama za kolače i torte, desertima u čaši ili keksićima. 
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Za jednu staklenku dulce de leche karamela bit će vam potrebna jedna litra mlijeka, 200 g šećera, prstohvat soli, mahuna vanilije i prstohvat sode bikarbone. 

Najprije je potrebno sve navedene sastojke osim sode bikarbone prebaciti u posudu za kuhanje pa ih dobro promiješati. Kuhajte dok se šećer ne rastopi, a onda maknite s vatre i dodajte sodu bikarbonu. Dobro pomiješajte sve sastojke i vratite na srednju vatru. Pustite da umak lagano krčka oko sat i pol do dva sata. 

Kada krema poprimi željenu boju, maknite je s vatre i pustite da se ohladi. Ohlađenu spremite u staklenku i držite u hladnjaku.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.