Špajza 03. siječnja 2019.

Šmrkanje čokolade - novi gastro hit u Nizozemskoj

foto: Aurora Weiss
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša lutajuća reporterka Aurora Weiss obilazi Nizozemsku u potrazi za novim i neobičnim gastro iskustvima...

Ako niste znali, Nizozemska je najveći svjetski uvoznik kakaa s više od 700 milijuna kilograma godišnje te druga zemlja na svjetskoj tablici u prženju i izvozu istog.

 | Author: Aurora Weiss foto: Aurora Weiss

Sa začepljenim nosom ne možete osjetiti hranu. No, u Nizozemskoj ta tvrdnja doslovno stoji: ako imate začepljen nos nećete moći niti pomirisati, a kamo li osjetiti okus. Naime, ‘Free food tour Amsterdam’ u svoju je ponudu uvrstio šmrkanje čokolade. Lajnu kakaa si možete povuci u slastičarnici Metropolitan u ulici Warmoesstraat, te tako osjetiti okus koji vlada njihovim slasticama.
 


 

Čokoladna dizalica podrijetlom iz Dominikanske republike može se oralno konzumirati u neograničenim količinama. Ako poželite ostaviti dublji trag pored se nalazi i čokoladni zid slave na koji, poput prave zvijezde možete urezati svoje ime.

Poznato je da osjetilo njuha igra nezamjenjivu ulogu u osjetu hrane koju usta i jezik nemaju. Okus i miris na ovaj su način ispunili puno gastronomsko iskustvo, a osjet čokolade može se, govorimo iz iskustva, osjetiti u vašim sluznicama, nosu, ustima nekoliko sati nakon oralnog konzumiranja – puno duže i intenzivnije nego kada se konzumira nepcem.

 

 

Uglavnom, nešto novo i sasvim ludo, slažete li se?
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.