Špajza 31. svibnja 2017.

Smrtni kulinarski grijesi prema Bourdainu

foto: Ian West/Press Association/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Anthony Bourdain nije samo svjetski poznati chef, televizijska ličnost i obiteljski čovjek, već i autor grafičkih romana „Get Jiro!" i „Blood and Sushi“.

Inspiraciju za nastavak „Blood and Sushi“ dobio je tijekom promatranja chefa Naomichija Yasude, koji ga je podučio svim tajnama pripremanja sushija. 

 

Možda vas zanima... Saznali smo sve tajne japanskog sushija! Recenzije


Bourdain je provodio mnogo vremena u restoranu i zaključio kako ima nekoliko smrtnih gastro grijeha. „Sjedio sam sa Yasudom kad su dvojica počela miješati wasabi i soja umak i umakati ribu u to. Vidio sam izraz na Yasudinom licu i znao da bi ih najradije ubio vlastitim rukama. U savršenom svijetu to bi i učinio. I svi bi razumjeli“, rekao je popularni chef.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock
Pročitajte njegov popis i otkrijte kršite li i vi neko bitno pravilo!

1.    Nemojte  pomiješati sav wasabi i soja umak koji možete pronaći na stolu i onda samo umakati ribu. Najprije probajte ribu.
2.    Nemojte umakati svoju sushi rižu u soja umak, osim ako baš ne želite gledati kako se mrvi. Ako osjećate da nedostaje soje, lagano umočite ribu.
3.    Nemojte  izgovoriti na glas: „E, ovaj suši je tako svjež“. Osim ako si na mjesto gdje je to upitno.
4.    Nemojte razmišljati o tome da naručiš kombinaciju koja uključuje majonezu. Volim majonezu, ali ne pripada uz sirovu ribu.
5.    Nemojte pomisliti da je neko jadno pan-azijsko mjesto isto kao i sushi bar. Pravi sushi bar je poput savršenog irskog puba. Tamo donosiš odluke s chefom i konobarom i odlaziš s osjećajem da su se dobro pobrinuli za tebe.
6.    Nemojte slučajno naručiti Kalifornijske rolice. Objašnjenje nije potrebno.

 

Možda vas zanima... Gordon Ramsay otkriva koju hranu nikada ne bi pojeo Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.