Špajza 21. ožujka 2017.

Sva lica uvijek omiljenog rižota

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Za ljubitelje ovog divnog priloga, donosimo pregled i ideje na koje ga sve načine pripremiti.

Ukusno jelo koje možete jesti i samo, uglavnom je posluženo kao prilog ribi ili mesu. No rižoto je jedna posebna i divna priča. Kremaste teksture, i divnog okusa, u rižoto se zaljubljujete čim ga probate.

Sjajno se slaže s povrćem, gljivama, mesom, a možete ga čak pripremati i s raznim travama - poput medvjeđeg luka, radiča i slično. Vrlo ukusan rižoto možete napraviti i sa šparogama.

Osim s rižom, rižoto možete napraviti i u jednoj "lažnoj" verziji - primjerice s prosom, ječmom, kus kusom, kvinojom... Izbor je velik, no nama je ipak najdraži s rižom, i to ne bilo kakvom, nego rižom za rižoto, a to je obično Arborio - mala riža, okruglog zrna.

Za ljubitelje jačih okusa i mirisa, predlažemo rižoto s gljivama i prženim češnjakomovo je jedna od onih sjajnih verzija koje možete jesti potpuno same i poslužiti ih kao samostalno jelo. Uz ukusnu sezonsku salatu, pretvara se u pravu malu gozbu.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Ako se pak odlučite isprobati nešto novo i poigrati se receptima neke druge kuhinje - poput španjolske, možete pripremiti i paelluukusnu povrtnu deliciju koju slobodno obogatite okusima kobasice ili nekog mesa.

Da rižoto nije samo prilog, potvrđuje i ovo ukusno jelo - rižoto s kozicama i brokulomgdje imate kompletan obrok i zaista nije potrebno dodavati ništa drugo. A sigurni smo kako će vas okusi oduševiti!

Još jedna mirisna poslastica krije se u rižotu s porilukom i slaninomVjerujemo da će ovu verziju svi obožavati jer je tako divno kremasta, ukusna i bogata okusom i mirisom!

Delikatni okusi i nježna, te pažljiva priprema potrebna je za rižoto s lososom i rajčicomOvo je jedna od onih verzija koje možete poslužiti za večeru kada vam dolaze važni gosti ili gosti koje želite impresionirati. 

Ostalo vam je mesnog pečenja - poput purice ili piletine i ne znate što učiniti s njim? Iskoristite ga za pripremu ukusnog rižota od ostataka mesa i keljaDobit ćete divan ručak, a da se gotovo niste ni potrudili oko njega (OK, jeste, ranije). 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

Riža ne mora uvijek biti bijela i tradicionalno pripremljena. Zašto ju ne biste pripremili s ciklom i dobili divan, ružičasti rižoto! Sigurni smo da će upravo ova verzija rižota oduševiti baš sve!

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Kakav bi to bio popis prijedloga za rižoto da nemamo onaj izvorni, talijanski, iz zemlje gdje je rižoto i nastao. A jedna takva priča krije se u divnom i ukusnom rižotu milanese.

I za kraj, iako možda nije jesen, bundeva uvijek ima pa tako možete pripremiti još jedan rižoto u boji - i to narančastoj. A ovaj rižoto se naravno priprema s bundevom i nevjerojatno je ukusan!

Stoga, trk u kuhinju i isprobajte neki od naših prijedloga!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.