Špajza 17. veljače 2017.

Tacosi, Instagram i insekti: Gastronomski trendovi 2017.

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Aparat za čaj koji prati vaše spavanje, prženi insekti ili morsko povrće. Izaberite svoj omiljeni gastronomski trend u 2017. godini!

Portal Good Food nedavno je objavio popis deset gastronomskih trendova koji će vladati 2017. godinom. Našlo se tu zdrave i brze hrane, nova tehnološka otkrića, ali i zanimljive prehrambene ideje od kojih nam se neke sviđaju manje, a neke smo već spremni usvojiti.

Tacosi su u 2017. godinu zakoračili s potencijalom najpopularnije hrane godine. Polako ulaze na menije restorana, spajaju se s običnim i neobičnim dodacima, a otvaraju se čak i tematski restorani kao što je onaj novi zagrebački Taco's and burger barr. Čini se da su male kukuruzne tortilje punjene dodacima po želji, pomalo drugačijih okusa konačno uspjele pronaći put do ljubitelja brze hrane i do nedavno mega popularne burgere bacile u sjenu.

tacosi | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Sudeći prema članku Good Fooda, alkohol ove godine pada u zaborav. Sve popularniji postaju kokteli i slatki bezalkoholni napici koji su ujedno i zdraviji od onih alkoholnih. Zaboravite mamurluk, stižu fenomenalni napici od kurkume, aromatične vode i bezalkoholni špriceri.

Vegetarijanska kuhinja više nije samo povrće iz vrta. Morska trava i alge postali su hit povrće iz mora koje se sjajno slaže uz različite riblje specijalitete. Losos, avokado i rižu sjajno će nadopuniti okusi i mirisi u obliku jednostavnih sjeckanih komadića mora.

Nikada ne bismo pogodili, ali kiseljenje povrća i ostalih namirnica ove će godine uzeti maha. Osim krastavaca, u velikim količinama kiselit će se kukuruz, luk, limun, kimichi i kombucha. Ukiseljeno domaće i egzotično voće i povrće uvelike će doprinijeti okusima vaših jela pa savjetujemo da odmah zabilježite datume na koje ćete ovaj trend početi primjenjivati.

Kiseli krastavci | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Trend koji nam se posebice sviđa upravo je onaj čiji je glavni cilj stvaranje što manje otpada. Zero waste način živote težak je za održavanje jer od vas zahtjeva da kupujete samo svježe proizvode, a sa sobom uvijek nosite posudicu koju punite po potrebi umjesto kupovine namirnica u plastičnim vrećicama. Ipak, uspijete li barem malo umanjiti proizvodnju otpada, na dobrom ste putu. Za sebe i za prirodu.

Iako je Instagram izrastao u pravu mrežu za foodije, predviđa se da će ove godine taj fenomen još malo više doći do izražaja. Istraživanja su dokazala da čak 40% mladih objavljuje fotografije hrane na svom Instagram profilu, a sada su se tom trendu priključili i restorani.

Instagram | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Da tehnologija napreduje iz dana u dan već smo se uvjerili. Ipak, napredak one gastronomske tehnologije kreće se nevjerojatnom brzinom. Iako tek na početku godine, već imamo tanjure s pametnim kamerama, dronove koji nam dostavljaju hranu i uređaje za pripremu kave ili čaja koji nadziru naše spavanje da bi nam zatim u topli napitak dodali kofein po potrebi. Zadivljujuće, zar ne?

Na popisu su se našli još i prženi insekti kao ultimativni gastronomski trend, portugalske šarene gozbe bogate neodoljivim jelima i zdrave grickalice koje će vam umjesto viška kila donijeti manjak kalorija. 

Libanonska kuhinja | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.