Špajza 18. svibnja 2017.

Tajna uspjeha kultnog hotela u Osijeku

foto: Waldinger
gastro postao gastro.24sata.hr
Nešto staro, nešto novo, nešto raskošno i nešto zdravo u hotel Waldinger privlači goste iz cijeloga svijeta

Na jednoj od najljepših lokacija u središtu Osijeka nalazi se Hotel Waldinger. Smješten je u stogodišnjoj secesijskoj građevini Baumgartner, zaštićenoj kao kulturni i ambijentalni spomenik. Projektirao ju je arhitekt, kipar i umjetnik osječke secesije Antun Slaviček, kojem hotel duguje i reljefnu ornamentiku. Najcjenjeniji osječki hotel ime duguje Adolfu Ignjeu Waldingeru, tvorcu Osječke slikarske škole i strastvenom slikaru profinjenih pejzaža. U sklopu hotela je i Kavana Waldinger, koju je vlasnik hotela Berislav Mlinarević posvetio jednoj od svojih najvećih ljubavi - umjetnosti.

- Kavana je otvorena prije dvadeset godina. Nekad se ondje održavala manifestacija Waldingerov salon, pa su slikari slali svoje radove koji bi krasili prostor, a najbolji su dobivali i nagrade. Kao priznanje darovale su se medalje s likom umjetnika po kojem je manifestacija dobila ime. I danas kavanu krase umjetnička djela, pa navraćaju brojni gosti koji žele popiti čašu vina ili kavu u ugodnom ambijentu – objašnjava Viktor Polić, voditelj hrane i pića, dodajući kako se ljepota interijera nastavlja u produžetku do Restorana club Waldinger.

Možda vas zanima... Osvježavajući sirni desert s jagodama Kolumne

Moderno uređen interijer s notom rustike na jelovnicima nudi kombinaciju tradicionalnih jela pripremljenih na moderan način. Onamo navraćaju gosti hotela, ali i poslovni ljudi koji traže sofisticiran ugođaj i vrhunsku kuhinju.

 | Author: Marko Mrkonjić/Pixsell foto: Marko Mrkonjić/Pixsell

Imamo bogatu vinsku kartu. U ponudi su vrhunske etikete iz cijele Hrvatske – od domaćih lokalnih vinara poput Kutjeva, Krauthakera, Josića, Lukačevića, Brzice, do svjetskih imena – otkriva Viktor Polić.

Možda vas zanima... Savršeno: Zapečena korica i domaći okus pečenja Recepti

Kroz građansko bidermajer predvorje dolazi se do toplog interijera Gradskog podruma. U živoj slavonskoj taverni jela se poslužuju u originalnom starom posuđu, a gosti mogu uživati u tradicionalnoj kuhinji s pogledom na rustikalne predmete koje godinama pasionirano sakuplja vlasnik Hotela Waldinger. Hotel istodobno koketira i s gradskom i sa seoskom tradicijom.

 | Author: Marko Mrkonjić/Pixsell foto: Marko Mrkonjić/Pixsell

Pogačice s čvarcima i barena svinjska koljenica samo su neki od specijaliteta Gradskog podruma, ali gosti koji požele mogu uživati u narodnoj kuhinji u prostoru Restorana club Waldinger – no jednako tako naručiti i, primjerice, steak ili rižot. U ponudi imamo sezonska jela, a organiziramo i posebne menije. Ovisno o dobu godine, gurmani dolaze na mjesece koljenica, divljači, rebarca, piletine, tjestenine... Organiziramo i svadbe, kao i catering prema željama gostiju – objašnjava Viktor Polić dodajući kako kuhari spretno pripremaju i specijalitete od morske ribe jer su se usavršili u njihovu restoranu na moru, u Baški na Krku.

Waldinger ide u korak s modernim gastronomskim trendovima, pa nudi i zdrava, nutritivno uravnotežena jela. To osobito dolazi do izražaja na hotelskom doručku jer gosti mogu odabrati razne delicije poput sendviča s lososom, kavijarom ili usoljenom ribom, kao i razne sjemenke te orašaste plodove.

Možda vas zanima... Domaći tropski sladoled fantastičnih okusa Špajza

- Nastojimo doručak što više približiti suvremenom gostu, a da uz to bude u skladu s izvornim. Pripremamo domaći kruh, kiselo mlijeko i pekmeze. Uz standardnu ponudu doručka u hotelu, imamo i voćnu salatu, palentu, razne pahuljice, biljna mlijeka, poput bademova, zatim chia sjemenke, čips od jabuke te sjemenke i orašide (bučine sjemenke, indijske oraščiće, brazilske oraščiće, lanene sjemenke, pistacio...). Nudimo i javorov sirup, agavin slad te razne zalogajne kolače – kaže Romina Mlinarević, voditeljica novootvorene slastičarnice Gold by Waldinger, najnovijeg “člana” u bogatoj ugostiteljskoj ponudi kompleksa.U vrhunskoj slastičarnici i lounge baru uživa se u kolačima i tortama, pralinama od belgijske čokolade, ali i domaćem sladoledu koji nastaje u maloj tvornici delicija ispod slastičarnice. Osim gastronomskom ponudom, slastičarnica se izdvaja i dizajnom.

 | Author: Waldinger foto: Waldinger

- Interijerno je to bio naš najzahtjevniji projekt. Dizajnerice interijera su Nina Modrić i Jasna Svalina iz tvrtke Interiora. U slastičarnici Gold je naglasak na zlatu. Zlatna folija kojom je obložen šank i strop naručena je iz Japana i samo šest takvih postoji u svijetu. Sve je rađeno u stilu kraja 60-ih godina prošlog stoljeća, tako da je sve u oblim linijama. Namještaj je s potpisom najboljih talijanskih dizajnera tako da smo dobili pravu dizajnersku slastičarnicu. Šarena terasa razbija monotoniju svojim veselim bojama te je više u slastičarskom tonu – objašnjava Romina Mlinarević.

U slastičarnici Waldinger žele zadovoljiti potrebe svakoga gosta, pa tako i onoga koji se iz zdravstvenih ili nekih osobnih razloga hrani drugačije.

 | Author: Waldinger foto: Waldinger

- Uveli smo slastice bez bijelog šećera, jaja i mlijeka, a imamo i bezglutensku ponudu. Tu bih naglasila da sama proizvodnja nije bezglutenska, tako da osobe s celijakijom to trebaju imati na umu. Posebnost ove slastičarnice je u najvećem izložbenom prostoru kolača, a ističemo se i po sladoledu čije su sirovine bez glutena. U ponudi je i veganski sladoled, bez mlijeka i sladoled zaslađen fruktozom. Tu su i smoothieji za sve one koji žele slatki i zdravi obrok ili međuobrok, kao i cijeđeni sokovi te veganski kolači i torte. Ponuda je raznolika i može zadovoljiti svakog slatkoljupca. Imamo vlastitu proizvodnju pralina, kao i kandiranog voća te orašastih plodova. Sami radimo sladoled u suradnji s tvrtkom Puratos Konding. Imamo posebne vrste sladoleda, poput tamne čokolade s preljevom od naranče ili đumbira, bijele čokolade, pistacija pa do okusa bazga-menta. Okuse također nadopunjujemo i mijenjamo iz tjedna u tjedan. Kolače mijenjamo tjedno, uz standardni asortiman. Stalno uvodimo nove vrste. Imamo i popularne macaronse i cupcakes. Osim vrhunskih proizvoda i kvalitete, radimo i na dizajnu kolača. Naglasila bih da smo uveli i kolače ‘za ponijeti’, koji su jeftiniji od onih koji se konzumiraju u lokalu – dodaje stručnjakinja za zdravu prehranu.

 | Author: Waldinger foto: Waldinger

U slastičarnici osluškuju ritam prirode, ali i zaposlenika, pa u osmišljavanju slatkih remek-djela sudjeluju svi članovi tima.

- Uz glavnu slastičarku Veru Jurić, imamo još četiri slastičarke. Budući da je svaka posebna na svoj način, želimo da se svaka predstavi na sebi svojstven način. Neke slastice pripremamo već desetak godina, a radimo i kolače po narudžbi, kao i suhe te zalogajne kolače za svatove, po želji - od kremastih pa do mađarica i gužvara. Gosti najčešće traže krempite, tortu od naranče i čokolade, cheesecake, mileram tortu te tortu od mrkve i ananasa. Posljednje što smo uveli, u skladu sa sezonom, krostate su od voća, tart od jagoda i veganska torta od malina - kaže Romina Mlinarević.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.