Špajza 25. lipnja 2019.

Top 10 trikova za pripremu povrća na grillu

povrcegrill2.jpg
1/2

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo vam vodič za pripremu vašeg omiljenog povrća na roštilju.

Priprema povrća na grillu nije složena, naprotiv, to je zabavan i ukusan način za pripremu zdravih i laganih obroka. Ipak, postoji nekoliko trikova i pravila koje je dobro usvojiti kako bi rezultat bio besprijekoran.

- Voluminoznije povrće poput tikvica i patlidžana potrebno je izrezati na manje komade – na kolutove ili uzdužne ploške

- Mekano povrće poput rajčica treba izrezati na deblje ploške ili još bolje, poredati različite vrste povrća u komadićima na ražnjić.

- Rajčice, luk ili gljive mogu se na grillu pripremiti i tako da se stave u aluminijsku foliju kako ne bi izgubili na sočnosti.

- Prilikom pripreme za grill, povrće treba lagano posoliti i popapriti, a može se napraviti i lagana marinada na bazi ulja, octa, luka i začinskog bilja poput ružmarina ili majčine dušice.

- Dugačke ploške povrća slažite okomito na prečke roštilja koji ste prethodno dobro očistili i lagano nauljili.

- Vrijeme potrebno za pečenje pojedinih vrsta povrća je različito, a žar treba biti umjeren – ni prejak ni preslab. Mekšim vrstama poput tikvica treba približno 5 minuta, dok je tvrđem povrću poput paprike ili luka potrebno i do 15 minuta.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Vodič za grillanje pojedinih vrsta povrća

Kukuruz Ostavite listove na klipu, potom ih povucite unatrag, očistite svilene konce i potopite u hladnu vodu na 15 minuta. Potom oprezno vratite listove natrag i stavite na grill. Vrijeme pečenja: 10 -20 minuta; uz povremeno okretanje, pod kraj pečenja uklonite listove.

Patlidžan Prerežite na ploške ili kolutove debljine 1 cm. Uz pomoć kista premažite maslinovim uljem. Vrijeme pečenja: 4–5 minuta sa svake strane

Artičoke Prerežite plod na pola po dužini, pritisnite prema dolje da bi se listovi otvorili. Dobro natrljajte s maslinovim uljem i lagano posolite. Vrijeme pečenja: 15 min sa svake strane ili dok ne omekšaju

Šparoge (uzgojene) Prelijte maslinovim uljem, posolite i popaprite. Vrijeme pečenja: 5–10 minuta; okrenite svakih par minuta dok ne omekšaju. Luk Izrežite na ploške debljine 1,5 cm, uz pomoć kista premažite maslinovim uljem i lagano posolite. Vrijeme pečenja: 8-10 minuta sa svake strane

Paprika Prerežite na pola po dužini, uklonite sjemenke, uz pomoć kista premažite maslinovim uljem. Vrijeme pečenja: 6-10 minuta sa strane gdje je koža i još 3-4 minute s druge strane

Tikvice Izrežite na uzdužne ploške debljine 1 cm ili na kolutove. Uz pomoć kista premažite maslinovim uljem i lagano posolite. Vrijeme pečenja: 5 - 8 minuta sa svake strane

Komorač Uklonite stabljiku i prerežite plod na pola po dužini ili na deblje kriške. Uz pomoć kista premažite maslinovim uljem i posolite. Krupnije plodove možete kratko pariti prije grillanja. Vrijeme pečenja: 5–6 minuta sa svake strane

Poriluk Bijeli dio poriluka prerežite na pola po dužini i operite u toploj vodi. Uz pomoć kista premažite maslinovim uljem i posolite. Krupnije plodove možete kratko pariti prije grillanja. Vrijeme pečenja: 4–6 minuta sa svake strane

Gljive Birajte gljive s velikim klobucima, uz pomoć kista premažite maslinovim uljem. Prerežite nakon pečenja. Vrijeme pečenja: 8-10 minuta sa svake strane



 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.