Špajza 28. travnja 2017.

Top 7 savjeta: Uživajte u tjestenini poput Talijana

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Nekoliko jednostavnih savjeta oko pripreme i dodataka, a zatim ste spremni na uživanje u talijanskim specijalitetima kako samo Talijani znaju...

Talijanske porcije pašte nikada nisu preobilne, umaci su decentni, a sir se dodaje u prstohvatima. Naučite ponešto o pravilima dobre pripreme tjestenine, znanje prenesite na svoje bližnje pa uživajte u jednostavnim jelima od tjestenine na posve drugačiji, ukusniji način.

DOmaća tjestenina | Author: Stockfood foto: Stockfood
Jedna od najvažnijih tajni pripreme prave tjestenine jest da ona baš nikada ne smije biti prekuhana. Želite li je pripremiti poput pravih Talijana, skuhajte je al dente. Ona mora biti nešto tvrđa kada je zagrizete, ali ne i sirova. Posve omekšala i nabubrena tjestenina nikako ne dolazi u obzir.

Prave talijanske porcije špageta nikada nisu obilne kao one u filmovima ili pak u domaćoj radinosti. Talijani svoje tanjure popunjavaju umjereno upravo zato što kod njih tjestenina nikada ne čini čitavo jelo. Optimalna količina tjestenine po tanjuru bila bi oko 100 do 150 grama.

Kod kuhanja duguljaste tjestenine kao što su špageti, nikako je nemojte lomiti. Ubacite ih u lonac i pustite da donji dio omekša pa pomoću kuhinjskih pomagala potopite gornji dio špageta. Razlika u okusu i teksturi neće se osjetiti, a jelo će biti daleko autentičnije. 
 

Špageti s maslinovim uljem | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Iako su Talijani poznati po kvalitetnoj pašti, umak je za njih jedan od glavnih aktera. Količinu umaka prilagodite količini tjestenine, a što je umak jednostavniji i sam tanjur će biti ukusniji. Talijani vole bazične umake poput onog na bazi maslinovog ulja i češnjaka, a mi znamo kako je savjet majstora uvijek najbolje poslušati.

Šlag na torti kada je u pitanju tjestenina definitivno je dobar sir. Volite li ga u obilnijim količinama, vjerojatno nemate talijanskih gena jer ga oni vole minimalno. Vruća tjestenina, prstohvat parmezana za bogatiji okus i tanjur je spreman.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.