Špajza 06. srpnja 2016.

Tri potpuno nove i sjajne marinade za piletinu!

Marinada
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo ti tri prijedloga aromatičnih marinada s pomalo neobičnim sastojcima za što sočniju i ukusniju piletinu.

1. Marinada s tekilom i citrusima

Poznato je da su citrusi i tekila složan par. U ovoj marinadi daju piletini pravu ljetnu svježinu i sočnost. Pomiješajte 3 žlice maslinova ulja, 3 žlice tekile, sok od jednog limuna, sok od pola crvenog grejpa te dodajte 1 žličicu senfa, 1 žličicu ljutog umaka po želji, protisnuti češnjak, sol i papar.

Marinadom obložite 0,5 kg pilećeg filea i ostavite stajati u hladnjaku barem 30 minuta prije pripreme u tavi.

Piletina | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

2. Kečap i cola

U zadnje vrijeme svjedoci smo porasta broja recepata koji u popisu sastojaka sadrže ovo gazirano piće s kofeinom. Marinada za meso još je jedan recept u tom nizu.

Šećer iz cole i kečapa ne samo da će omekšati meso nego će osigurati karamelizaciju mesa prilikom pečenja, a uspješnosti ove marinade vjerojatno doprinose i mjehurići iz cole. Za 0,5 kg piletine, bilo filea ili drugih dijelova, dovoljno je pomiješati pola čaše cole, pola čaše kečapa, 1 žlicu smeđeg (muscovado) šećera, 1 žlicu jabučnog octa, 1 žlicu ulja, 1 žličicu senfa, pola žličice mljevene crvene paprike i 1 režanj protisnutog češnjaka. Meso koje se mariniralo preko noći najbolje je ispeći na roštilju ili roštilj tavi.

3. Marinada s kavom

Za pola kilograma piletine potrebno je napraviti 1 espresso ili jaču tursku kavu te dodati žlicu šećera, par zrna papra, naribanu koricu limuna i naranče, dodati 1 žlicu ulja, svježu majčinu dušicu, ružmarin, 1 lovorov list i malo soli. Piletinu marinirati preko noći i ispeći na roštilju.

Pripremate li pileći file u marinadi s kavom isprobajte i jedan trik za pečenje. Ciglu omotajte folijom pa ju postavite na meso koje se nalazi na roštilju. Tako će meso dobiti atraktivne prugice i ispeći će se brže te ostati sočnije u sredini. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.