Špajza 13. ožujka 2017.

U ožujku volimo zeleni ručak i slatko kisele slastice

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Obilje zelenila i kiselkasti okusi agruma na divan će vam način začiniti kraj zime i početak najšarenijeg godišnjeg doba

Iako je kalendarski još zima, tržnice i vrtovi laganim su se tempom već počele zeleniti. Tako u ožujku možemo uživati u špinatu, poriluku, kelju, cikli, matovilcu, peršinu, cvjetači i brokuli, a pojavili su se i prvi stručci mladog domaćeg luka. Osim povrća, tu su još i zimski klasici poput naranče, limuna i uvijek posebne crvene naranče. Donosimo vam popis omiljenih jela koja će na najljepši način začiniti ostatak ožujka. 
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Hrskavi zalogaji od feta sira i špinata poslužit će kao izvrsno predjelo, grickalica za druženja na otvorenom ili ručak na poslu. Sir i špinat zarolajte u lisnato tijesto, dodajte sezam za hrskavije uživanje i brzinski ispecite. Osim smrznutog, naravno, koristiti možete i svježi špinat koji ste najprije kratko blanširali. 

Najukusniji smotuljci od špinata s feta sirom

Tko kaže da se rižoto priprema isključivo od riže? Pripremite jednostavniju i zdraviju verziju s prosom, porilukom i brokulom pa od divnih okusa poližite prste. Prosoto začinite baš kao što biste to učinili i s klasičnim rižotom, a zatim uživajte u kremastoj teksturi zdravog i finog ručka.

Lažni zeleni rižoto s brokulom i porilukom

Ako ipak tražite pravi rižoto, al dente kuhanu rižu uz dodatak odabranih namirnica, maslaca i finog parmezana, okrenite se pripremi neobičnog, električnog rižota od cikle. Malo boje popravit će baš svaki dan!

Ružičasto čudo: Rižoto od cikle

Krumpira ima u izobilju, a kada mu dodate mljeveno meso i nešto pravih začina ono se pretvara u sjajan složenac na grčki način. Musaka na neki posve novi način spremna je za ukusna mljackanja.
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Fenomenalna musaka s jednim novim sastojkom

Ožujak je idealno vrijeme za isprobavanje novih okusa. Bacite se na pripremu klasičnog ili zelenog curryja pa oduševite nepce nečim posve drugačijim i egzotičnim.

Egzotični okusi jednostavne curry piletine

Jeste li probali tajlandski zeleni curry?

Limunaste arome u spoju s komoračem i sočnom, mekom piletinom odlična su ideja za ručak usred tjedna. Brzo, jednostavno i tako ukusno!

Piletina u mirisnom zagljaju komorača i limuna

Heljda, gljive i slanina - bolja kombinacija za slasno uživanje ne postoji. Heljdu pripremite toplu, hladnu na salatu ili kao divan prilog kakvom slasnom pečenju. Uklapa se na baš svaki stol.

Novo ruho heljde - s gljivama i slaninom

Za dane kada nam najljepše odgovaraju tople juhe, pripremite varivo od slanutka i cvjetače ili pak sve zajedno umutite u finu krem juhu. Ovaj spoj voljet ćete na sve načine.

Lijek: Topla krem juha od cvjetače i slanutka
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Deserti nas uvijek osvoje najviše. Zaigrajte se, budite kreativni i od kiselo slatkih okusa limuna i naranče pripremite slastice vrijedne divljenja.

Brzi kolač od kukuruznog brašna i naranče priprema se jednostavno, a daje divan spoj domaćih okusa s kiselkastim notama obožavanih naranča.

Brzi kolač od kukuruznog brašna i naranče

Ima nas koji naprosto obožavamo pite. Fino prhko tijesto. ukusno punjenje i žlica tučenog slatkog vrhnja na divan će način zaokružiti svaki ručak.

Potpuno drugačiji užitak: Tart od crvene naranče

Šećer na kraju - palačinke! Ne znamo osobu koja se ne voli zasladiti finim domaćim palačinkama. Pripremite ih na posve drrugačiji način, flambirane u umaku od naranče. Okušajte se u pripremi pa otkrijte nove tehnike i još bolje okuse.

Vatrene suzette palačinke s karamelom
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.