Špajza 21. ožujka 2017.

Ultimativni recept za besprijekorne njoke

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Nema više muke! Donosimo genijalan recept za domaće njoke koji uspijevaju baš uvijek

Nema boljeg dodatka bogatim gustim umacima i gulašima od finih domaćih njoka. Ipak, bez potrebne koncentracije, priprema domaće tjestenine s krumpirom postaje prava gnjavaža. Upravo smo zato pripremili detaljan recept koji će vam uvelike pomoći u pripremi domaćih njoka. Zašto? Zato što ovi njoki uspijevaju baš uvijek!

Krumpir možete najprije kratko skuhati ili na desetak minuta ubaciti u mikrovalnu, tek da malo omekša, a zatim ga završiti u pećnici zadnjih 15 minuta. Čini li vam se to kao puno posla, krumpir odmah ubacite u pećnicu na sat vremena. Izbodite ga vilicom, umotajte u foliju i pustite da omekša. Odlučite li se pak za kuhanje krumpira, iz njega ćete svakako izvući više kuhate li ga u vodi s češnjakom ili kakvim začinskim biljem.

Njoki | Author: Stockfood foto: Stockfood

Kad je krumpir gotov, prepolovite ga i izdubite. Tako izdubljeni krumpir ubacite u zdjelu, kratko ohladite pa dodajte žumanjke i sol. Dodajte brašno i rukama zamijesite tijesto. Mijesite dok ne dobijete glatko i pomalo ljepljivu masu. Ako je to potrebno, svakako dodajte još brašna no pripazite da vam tijesto ne postane previše kompaktno i tvrdo jer će ono rezultirati zbijenim njokima. Njoke oblikujte u željene oblike na pobrašnjenoj podlozi. 

Preostalo je još samo kuhanje. Zagrijte vodu do vrenja pa polako ubacujte njoke. Kuhajte dok ne isplivaju na površinu kada ih je potrebno izvaditi. Idealno bi bilo kada biste uz njoke odmah pripremali i odgovarajući umak ili ih samo, direktno iz vode ubacili na tavu s otopljenim maslacem te ih kratko zapekli. Takvim njokima neće biti potrebno ništa drugo osim malo soli, papra i sitno ribanog omiljenog sira. 

Za pripremu njoka bit će vam potrebno:

  • 900 g krumpira
  • 2 žumanjka
  • 75 g brašna
  • 4 žlice maslaca
  • Parmezan
  • Sol, papar

Dobar tek!

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.