Špajza 14. ožujka 2017.

Zdrave namirnice koje u većoj količini mogu biti štetne

kamenice
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako su zdrave, ove namirnice, konzumirane u prevelikoj količini mogu imati loše djelovanje.

Svježa i zdrava hrana ono je što svi želimo konzumirati i čemu težimo. No, ponekad možemo i pretjerati s konzumacijom iste, te doživjeti neke od štetnih djelovanja inače zdravih namirnica.

Kada govorimo o hrani bogatoj željezom, onda svakako možemo istaknuti crveno meso, kamenice, bijeli grah. No, unatoč tome što većina ljudi ne unosi previše željeza u organizam, do toga može doći ako često, ili previše, konzumiramo neku od navedenih namirnica, a uz nju još uzimamo i dodatke prehrani koji sadrže veću količinu željeza.

Iako rijetko, može se dogoditi da se netko predozira željezom što može biti vrlo opasno jer prevelika količina željeza u organizmu može dovesti do zatajenja jetre. Stoga svakako preporučujemo umjerenu konzumaciju namirnica s visokim udjelom željeza kako biste tijelu osigurali dovoljno željeza i potrebnih hranjivih tvari.

kamenice | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

S druge strane, opasna može biti i tuna iz konzerve. Naravno, u velikim količinama. Naime, u tuni iz konzerve, može se pronaći određena količina žive, koja može biti opasna za živčani sustav kod djece, ali i u većim količinama - za odrasle.

Iako je cjenovno prihvatljivija, trebali bismo konzumirati umjereno.

Tuna | Author: Nutricionistički tim Vitaminoteke foto: Nutricionistički tim Vitaminoteke

Ako pak volite ciklu, špinat i blitvu, trebali biste razmisliti o konzumaciji istih ako imate problema s bubrezima, bubrežnim kamencima ili gihtom. Naime, sve ove namirnice sadrže velike količine oksalata - sastojaka koji imaju ulogu probiotika i hrane dobre bakterije, ali prema nekim istraživanjima, ljudima koji imaju problema s bubrežnim kamencima teže je filtrirati oksalate te se oni mogu taložiti u organizmu. 

Naravno, to se odnosi na konzumaciju navedenih namirnica u velikim količinama. Umjerena konzumacija ne bi trebala imati nikakve posljedice.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Za ljubitelje zdravih grickalica u obliku orašastih plodova, svakako preporučujemo pripaziti s konzumacijom brazilskih oraščića. Ovi ukusni oraščići sadrže kemijski element selen, koji služi tijelu kao dobar saveznik protiv raznih upala, ali i ima važnu ulogu u reprodukciji. No, iz samo jednog brazilskog oraščića može se dobiti čak 90 mcg selenija, a to je gotovo dvostruko više od dnevne potrebne količine. 

Konzumacija brazilskih oraščića, trebala bi biti svedena na minimum, stoga je najbolje pojesti ih tek nekoliko tjedno, jer u protivnom, može doći do trovanja selenom što u konačnici rezultira opadanjem kose, vrtoglavica, ali i problema s probavnim sustavom. 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Stoga, konzumirajte sve namirnice koje volite, ali ostajte pritom umjereni!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.