Špajza 90902 prikaza 24. ožujka 2017.

Ultimativan recept za najsočniju pljeskavicu

Zvijezda svakog roštilja: Recept za najsočniju pljeskavicu
1/2
Ovisno o tradiciji, pljeskavice se pripremaju od junetine, svinjetine ili ovčetine, odnosno, od kombinacije ovih mesa. Kod nas se najčešće spravljaju ili samo od junetine ili od mješavine junećeg i svinjskog mesa u kojoj udio svinjetine ne prelazi 50 posto.

Sočne i izdašne pljeskavice neizostavna su delicija većine roštilja, a svaki ljubitelj ovih ukusnih odrezaka od mljevenog mesa, usavršio je vlastiti recept za njih. Iako mnogi smatraju da je za ukusne pljeskavice ključan dodatak tajnih sastojaka i začina, savršenstvo pljeskavica zapravo se krije u jednostavnosti.

Pljeskavice ne treba miješati s popečcima od mljevenog mesa – tzv. faširancima, u koje se dodaju jaja, krušne mrvice i razni začini. One predstavljaju mnogo jednostavnije jelo koje, uz mljeveno meso, sadrži tek luk, sol i papar.

Pljeskavice | Author: Promo Promo

Koje meso odabrati?

Ovisno o tradiciji, pljeskavice se pripremaju od junetine, svinjetine ili ovčetine, odnosno, od kombinacije ovih mesa, a kod nas se najčešće spravljaju ili samo od junetine ili od mješavine junećeg i svinjskog mesa u kojoj udio svinjetine ne prelazi 50 posto. Pri odabiru mesa uglavnom se izabiru komadi s vrata ili lopatice. Meso nije potrebno dva puta samljeti, no prije upotrebe ga je uputno ohladiti.

Priprema smjese i oblikovanje pljeskavica

Za pripremu smjese za pljeskavice, na svakih pola kilograma mesa dodaje se po jedna mala glavica sitno nasjeckanog luka te sol i papar po želji. Smjesa se zatim treba dobro izmijesiti rukama, ne samo kako bi se sastojci proželi, već i kako bi smjesa postala kompaktnija. Miješenje bi trebalo trajati oko pet minuta, i pritom se ne preporučuje korištenje miksera budući da bi on dodatno usitnio meso, što nije poželjno. Smjesi se tijekom miješanja često dodaju 2-3 žlice hladne gazirane ili obične vode jer se vjeruje da ona povoljno djeluje na poboljšanje teksture.

Prije oblikovanja, smjesa se može ostaviti nekoliko sati u hladnjaku kako bi se razvila aroma, no može se i odmah krenuti s izradom pljeskavica. Za pripremu jedne pljeskavice, 100-200 g smjese se prvo malo naulji i oblikuje u kuglicu, koja se zatim pažljivo spljošti u kružni oblik debljine 1-1½ cm – ili rukama ili se položi između dva lista nauljene prianjajuće folije i pritisne daskom. Meso se zatim peče na malo ulja na tavi ili roštilju, na nešto jačoj vatri, s obje strane, dok ne poprimi tamniju boju.

Delikatesne pljeskavice

U osnovnu smjesu za pljeskavice, za dodatnu prilagodbu okusa, često se još dodaje i sitno sjeckani češnjak i slatka ili ljuta paprika, a u tzv. delikatesne pljeskavice dodaje se i usitnjeno suho meso, poput suhe vratine ili slanine, te sitne kockice polutvrdog sira. Sir, kao i kajmak, može poslužiti i za punjenje pljeskavica, a najčešće se koriste usitnjeni polutvrdi sirevi, svježi sir ili feta. Pljeskavice se pune tako da se na jedan kružni oblik stavi nadjev te se preklopi drugim komadom oblikovanog mesa i spoje rubovi.

Također, za dodatni gurmanski doživljaj, na još vruće pečene pljeskavice može se položiti tanka kriška sira ili malo kajmaka.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.