23. listopada 2015.

Četiri specijaliteta Gruzije koja će vas oboriti s nogu

gruzija
foto: Goran Jakuš
gastro postao gastro.24sata.hr
Poželili smo se barem na kratko vratiti u kavkasku kuhinju nakon nedavnog zatvaranje restorana Kiša. Centar za kulturu prehrane to nam je i omogućio kroz radionice Put oko svijeta kroz kuhinju. Na gastronomsko putovanje kroz Gruziju provela nas je Natalija Reinova, vlasnica nekadašnjeg restorana Kiša.

Obilje svježeg začinskog bilja - razne vrste mente, korijandar, bosiljak, uz zeleni luk, rotkvice, rajčica, sol i papar - tako počinje svaka gruzijska trpeza. Sve to grickate i 'zalijevate' neizostavnom votkom. Potom se 'izbacuju' jela u kojima prevladava puno začinskog bilja u kojima je najviše zastupljen korijandar i kopar. Začinima se nadjeva meso, a koriste se i u raznim juhama. 

Za dugovječnost, osim ležernijeg stila života i nezagađene okoline, možda je najbitnije začinsko bilje kojeg ima u izobilju, objasnila je Natalija Reinova, vlasnica nekadašnjeg restorana Kiša te dodala: "smirenost pri objedovanju jednako tako doprinosi dugovječnosti".  "Ne jede se na brzinu, nego jelo dolazi polako u sljedovima", kaže Natalija koja nas je povela na gastronomsko putovanje kroz Gruziju u organizaciji Centra za kulturu prehrane

Na Kavkazu se jela pripremaju kako su se povijesno pripremala - vrlo dugo i polagano. Za jedan ručak trebaju barem tri sata da se skuha, a meso se uvijek dugo priprema na laganoj vatri dok ne postane sasvim mekano. Dok zanimljivo, žene svakodnevno provode nekoliko sati u pripremi jela. 

gruzija | Author: Goran Jakuš foto: Goran Jakuš

Natalija nam je ovom prilikom pripremila četiri najpopularnija jela iz gruzijske kuhinje. Remek - djelo gruzijske kuhinje svakako je Hinkali.  Tanki komadić tijesta u kojem je zamotana smjesa od mesa. Kuha se u posoljenoj mesnoj juhi. Hinkali se puni mljevenim goveđim mesom i mesnom juhom, prilično jakom i masnom. Začinjen je paprom, solju i sitno sjeckanim lišćem korijandera. 

Osim Hinkalija, još jedan specijalitet svakako je Tabak piletina. Iako je ime lukavo i prva asocijacija je duhan, Tabak je zabravo posebna vrsta tave u kojoj se priprema piletina. Ova metoda pripremanja piletine nastala je upravo u Gruziji. 

Donosimo vam recepte za gruzijske specijalitete koji će vas oboriti s nogu:

Hinkali

Kokoš Tabaka

Phali od povrća

Alva od kukuruznog brašna i oraha

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.