Špajza 06. lipnja 2017.

Sve što ste oduvijek željeli znati o njokima!

njoko.jpg
1/3
gastro postao gastro.24sata.hr
Jeste li znali da je u restoranima diljem Italije, a osobito u Rimu svaki četvrtak jelo s njokima specijalitet dana? Njoki su istovremeno ukusni i raznovrsni, jeftini i zasitni...

Lagana i prozračna struktura i bogati okus čini njoke jedinstvenom tjesteninom s dugom tradicijom u europskoj gastronomiji. U osnovi, riječ je valjušcima čiji nastanak u današnjem obliku dugujemo Talijanima – majstorima kada je potrebno od tek nekoliko sastojaka kreirati obrok.

Njoki | Author: Youtube/Martha Stewart foto: Youtube/Martha Stewart

Njoki kroz povijest
Vjeruje se da je prvi recept za njoke nastao na Bliskom Istoku gdje su ga otkrile rimske legije i ponijele sa sobom pri povratku na europsko tlo. Njoki su vrlo brzo postala svakodnevna namirnica, osobito među siromašnim seljacima koji su pozdravili jednostavno i nadasve ekonomično jelo. U svojim brojnim pohodima, Rimljani su njoke predstavili državama diljem Europe i s vremenom svaki je pokoreni narod razvio svoju inačicu originalnog recepta.

Možda vas zanima... Sve boje sezonskih njoka Špajza

 

Drevne njoke Rimljani su pravili od semoline i jaja koje su mijesili u debelo tijesto gotovo kašaste konzistencije. I danas se u nekim dijelovima Italije, primjerice Sardiniji njoki slično pripremaju, doduše bez jaja. S vremenom, svaki dio Italije razvio je svoju inačicu koristeći primjerice ostatke kruha, sir i razne vrste brašna. Revolucija u pripremi njoka dogodila se u 16. stoljeću dolaskom krumpira u Europu. Krumpir je vrlo brzo postao važna namirnica u pripremi njoka, osobito u području Venecije. U početku tek četvrtinu tijesta činili su krumpiri, a ostatak brašno. S vremenom, krumpir je postao dominantan sastojak njoka.

njoki s bučom | Author: Stockfood foto: Stockfood

Priča ne prestaje tu. Kada su Talijani imigrirali u Južnu Ameriku početkom 20. stoljeća sa sobom su ponijeli kulturu uživanja u njokima. Njoki su se vrlo brzo integrirali u brazilsku, kolumbijsku,urugvajsku i osobito argentinsku kuhinju. Danas se njoki obilato uživaju u svim dijelovima svijeta gdje obitavaju Talijani.Njoki su uistinu raznolika namirnica dostupna u mnogim varijacijama. No, najčešće vrste su:

  • Njoki od krumpira koji su pripremaju od kuhanih krumpira, brašna i ponekad jaja formiranih u mekano „tijesto“ i oblikovanih u valjuške.
  • Njoki od semoline i žumanjka jajeta poznatiji kao gnocchi alla Romana.
  • Njoki od kuhanog špinata i sira ricotte koji se često nazivaju i gnocchi nudi.
  • Njoki od bundeve koji se pripremaju od kuhane bundeve i brašna.

Postoje još na stotine podvarijacija osnovnih njoka, a ukoliko želite sami pripremiti njoke predlažemo sljedeći jednostavan recept za Njoke.

Možda vas zanima... Kremasta sreća: Njoki u umaku sira i šunke Špajza

 

Njoki su gotovi u tren oka, čim isplivaju na površinu vode u kojoj se kuhaju spremni su za pripremljeni umak i serviranje. Njoki s umakom od rajčice su čest izbor, no oni mogu zasjati u brojnim jednostavnim receptima. Primjerice, omiljen način serviranja u Italiji uključuje lagani umak od maslaca i svježu kadulju. Pokušajte ih spariti i s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i tostiranim pinjolima te gljivama. Nezaobilazni pesto je također odličan umak za njoke, pa predlažemo sljedeći recept za Njoke s pestom.

Umaci na bazi sira dobro prate okus njoka, pa ako ste ljubitelj kremastih umaka probajte Njoke s gorgonzolom ili Njoke s tikvom i svježim sirom. Povrće poput patlidžana, artičoka ili šparoga, ali i špinata također pristaje uz njoke kao što pristaje u receptu za Zapečene njoke sa špinatom.

Ljubitelji plodova mora doći će na svoje sljube li omiljene namirnice s njokima, a predlažemo Domaće njoke u šugu od liganja, Domaće zelene njoke s kozicama ili Zelene njoke s hobotnicom. Osim sparivanjem s umacima, njoki naravno mogu poslužiti i kao prilog mesnim jelima, primjerice Pašticadi ili Goveđem gulašu.

Njoki Možda vas zanima... Napravite savršene domaće njoke Recepti

 

Njoki trivia
Jeste li znali da je u restoranima diljem Italije, a osobito u Rimu svaki četvrtak jelo s njokima specijalitet dana? Ipak, njoke najviše štuju u Argentini gdje oni čak imaju svoj dan! Naime, svaki 29. u mjesecu je Dia de Noquis odnosno Dan njoka. 29. dan u mjesecu je odabran jer je to obično bio zadnji dan prije iduće plaće, pa su njoki služili kao jeftino i zasitno jelo u mnogim obiteljima. Tradicija uživanja njoka na taj dan održava se i danas.
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.