Jedan od najvećih pluseva tjestenine je taj što u kratkom vremenu možete pripremiti vrhunsko jelo, jer ako i ne izrađujete tjesteninu kod kuće, uvijek možete pronaći solidnu kupovnu zamjenu. Međutim, jednom kad ovladate tajnom pripreme domaćih špageta ili rezanaca, vaš stol bit će bogatiji za neke od najukusnijih gastro poslastica. Uz upute za pripremu tjestenine u vlastitoj kuhinji, počastite se nekim tradicionalnim jelima koja smo izdvojili, ali i novim spojevima okusa i mirisa koji će vas osvojiti na prvu.
Najbolje je krenuti od 'domovine' tjestenine. Iako je nisu prvi na svijetu proizvodili, Talijani su je dočekali otvorena srca, prigrlili i kroz povijest vjerojatno sve pokušali izmiješati s tjesteninom. Danas su njihova jela provjereni klasici koji su zastupljeni u gotovo svim svjetskim kuhinjama, a jedno od njih je tjestenina na način chefa Gina D'Acampa, odnosno Fettucine s piletinom i sirom. Mirisni bosiljak često je onaj završni, ključni element koji umaku daje svježinu i prozračnost, a upravo se iduće jelo odlikuje tim karakteristikama. Oslobodite mirise i okuse ove začinske biljke prema receptu za Penne s pestom od bosiljka. Gljive i panceta odlično pristaju velikom broju ukusnih jela, ali njihove okuse najbolje ćete spojiti ako ih kuhate u goveđem temeljcu i crnom vinu prema uputama za Tjesteninu s pancetom i gljivama.
Možda se čini da je priprema složenaca, poput lasagna ili punjene tjestenine, odnosno cannellona nešto kompliciranija, ali samo je potrebno malo više strpljenja i trud će vam se sigurno isplatiti. Ukoliko znate osnove pripreme takvih vrsta tjestenine možete iz bilo kojeg recepta 'ukrasti' ideju za umak, poslagati cannellone ili lasagne, preliti ih bešamelom i posuti naribanim sirom te pričekati da se u pećnici stvori najukusnija i najsočnija fuzija sokova, umaka, sira i tjestenine. Izdvojili smo tri takva jela, a sigurni smo da ćete nakon prvog pokušaja pripreme Cannellona sa špinatom, Lazanja s tikvicama i ricottom ili Lazanja s gljivama odlučiti ova jela uvrstiti u vaš svaki tjedni menu.
Iako su provjereni, klasični recepti sigurna oklada u kuhinji, nešto drugačijim načinima pripreme i dodavanjem, možda neuobičajenih, sastojaka u tradicionalne recepte profitirat ćete vi i vaše nepce, a od 'klasičara' možda postanete vrhunski majstor tjestenine. Stoga zamijenite uobičajeni recept za carbonaru i pripremite Pikantnu carbonaru na način budućeg kolege Jamieja Olivera. Učiti možete od još jednog vrhunskog chefa, jer Zdravko Perić otkriva tajne Janjećeg ragua s tjesteninom.
Najveća nagrada svim ljubiteljima gljiva bit će sljedeće jelo: Tjestenina sa šumskim gljivama pripremljena s kestenovim brašnom otkrit će vam sve čari i okuse prirode, a recept za ragu od gljiva dobro zapamtite jer će odlično pristajati i mnogim drugim kombinacijama. S obzirom na talijansku kulturu i geografski položaj neizbježno je bilo da će na Čizmi plodovi mora, kad tad, pronaći svoj put do tjestenine. Danas je pak nezamislivo da se upravo razni morski plodovi i sočni umaci poslužuju bez tjestenine, pa napravite izbor dostupnih i omiljenih morskih delicija i pripremite ih prema receptu za Špagete s morskim plodovima.
Zanimljivu povijest, podrijetlo imena i način nastanka imaju mnoga jela, pa tako i ukusni Špageti s kaparima i inćunima, odnosno kako ih u Italiji zovu spaghhetti alla puttanesca. Kao što i vjerojatno pretpostavljate, puttana na talijanskom znači prostitutka, pa bi se ovo jelo u slobodnom prijevodu moglo zvati i ''špageti na prostitutkin način''. Mnogo je različitih mitova oko ovog jela stvoreno tijekom godina, a neke verzije kažu kako je ime nastalo zbog intenzivne arome koja je trebala mamiti i ''pozivati'' u javne kuće. Naravno postoji i verzija kako su umak, koji se brzo priprema, prostitutke kuhale kako bi imale što više vremena za aktivnosti koje su nosile novac, ali bez obzira na podrijetlo ovo specifično jelo osvojit će vas svojim aromama i okusima, koje u potpunosti predstavljaju samu srž talijanske kuhinje.
Ako ste ipak za nešto nježnije varijante, isprobajte Makarone s patlidžanima i rajčicom. Iako u receptu nema plodova mora, namirnice koje se koriste sigurno će vas asocirati na godišnji odmor i donijeti dašak mora i ljeta u vašu kuhinju. Osim hranjivosti i bogatog okusa, prednost tjestenine je sigurno i ta što s njom možete eksperimentirati i sljubiti je s bezbroj namirnica. Tjestenina nema sezonu i svevremenska je, pa je uvijek možete pripremati sa svježim namirnicama. Sačuvajte ovaj recept za sezonu tikve i uživajte u Tjestenini punjenom tikvom i orasima ili Tjestenini sa slaninom i bundevom, a svi ljubitelji paprike sigurno neće moći odoljeti Tjestenini u umaku od crvene paprike.
Recepti za pripremu tjestenine:
Fettucine s piletinom i sirom
Penne s pestom od bosiljka
Tjestenina s pancetom i gljivama
Cannelloni sa špinatom
Lazanje s tikvicama i ricottom
Lazanje s gljivama
Tjestenina sa šumskim gljivama
Janjeći ragu s tjesteninom
Pikantna carbonara i katalonska salata
Špageti s kaparima i inćunima
Špageti s morskim plodovima
Makaroni s patlidžanima i rajčicom
Tjestenina punjena tikvom i orasima
Tjestenina sa slaninom i bundevom
Tjestenina u umaku od crvene paprike
Za najukusnije rezultate izradite tjesteninu kod kuće prema receptu našeg suradnika chefa Zdravka Perića ili doznajte kako izraditi tjesteninu sa samo dva sastojka.