07. srpnja 2016.

Tajne savršenog preljeva za sladoled: Vino, papar, vanilija...

Sladoled
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
U preljeve od borovnica, malina ili kupina dodajte svježe cijeđen limunov sok za osvježavajuć okus i boju, a prstohvat soli naglašava okuse čokolade i karamele

Bez preljeva nema savršenog sladoleda, a kako biste uživali u ljetnoj poslastici bez grižnje savjesti, napravite je kod kuće, bez konzervansa ili nezdravog šećera. Za zaslađivanje preljeva ne mora se koristiti bijeli šećer, kao što stoji u većini recepata - zamijenite ga smeđim, ali i medom, javorovim ili agavinim sirupom, stevijom i umjetnim zaslađivačima.

- Kad se govori o zdravijem, smeđem šećeru, onda se upravo misli na taj nerafinirani šećer. No na tržištu se pod smeđim šećerom najčešće prodaje običan granulirani šećer s dodanom melasom za boju. Takav obojeni šećer ne nudi nikakve zdravstvene pogodnosti u odnosu na bijeli šećer. Naime, smeđi se šećer dobiva iz šećerne trske jer je melasa iz trske prihvatljivijeg okusa i mirisa, dok melasa iz šećerne repe to nije. Stoga je prvi korak u kupnji smeđeg šećera provjera je li riječ o šećeru iz šećerne trske, a za to je dovoljno pročitati etiketu - savjetuje Sandra Krstev Barać, mag. nutr.

Voćni preljevi, kako kažu majstori slastica, daju neodoljive okusne kontraste sladolednim notama, a sljubit će se i uz domaće pudinge, rožate, palačinke ili hladne torte. Iskoristite ih i za biskvitne kolače, voćne salate, deserte koji se ne peku ili semifreddo. Preljevi od bobičastog šumskog voća poput malina, borovnica i kupina, kao i oni od jagoda, višanja i ribiza lako se pripremaju i od zamrznutog voća. Uz njih se preporučuje dodatak limunova soka, koji se dodaje radi kiselkaste note, ali i intenzivnije boje.

sladoled | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Osim vanilije i cimeta, vješti kuhari dodaju kardamom, anis, sjemenke koromača te cvijet soli, koji osobito naglašava čokoladni okus. Ako se ne bojite egzotičnih okusa, možete se poslužiti trikom slavnih chefova te spojiti sladoled od vanilije s preljevom od tartufa ili maslinova ulja. - Za preljeve se često koriste začini kao što su zvjezdani i obični anis, cimet, kardamon, kao i kamilica, a izvrsno se slažu uz sladoled od vanilije. Tako se, primjerice, sladoled od manga diljem svijeta začinjava chillijem, a u Meksiku smo radili šećerni sirup za sladolede u koji smo dodali list kaktusa s grilla – ispričao je vrsni kuhar Zdravko Perić, chef kuhinje hotela Le Meridien Lav u Splitu. I same gotove preljeve se može obogatiti ustinjenim orašatim plodovima poput lješnjaka, badema, oraha. Izvrsno će se u njih uklopiti pinjoli, sezam, kokos, pa i smrvljeni paprenjaci, keksi i komadići krokanta koji će ledenoj poslastici pružiti hrskavu strukturu. 

Recepte pronađite na 24sata.hr

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.