26. srpnja 2016.

The best of Hrelić: Što pojesti na najvećem hrvatskom sajmištu!

Hrelić
1/9
foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako već niste i sami obišli sajam robe i automobila uz obalu rijeke Save, definitivno ste za njega čuli, ili barem nosite nešto kupljeno na njemu, a da toga niste ni svjesni. Danas vam savjetujemo gdje i što jesti kad ste već uspješno obavili svoju kupnju ili prodaju!

„Buvljaci“ odnosno sajmovi svakojake robe, od davnih su dana popularni širom svijeta, pa tako i u nas. Jedan od najvećih, u biti najveći u zemlji je onaj na zagrebačkom Hreliću, koji se nalazi tik do rijeke Save i preko puta Toplane.

Lako je pisati o najelitnijim restoranima, pjenicama i kavijaru, ali smatram da je svakako bitno spomenuti i ono što očekuje običan puk, pa sam jedno nedjeljno jutro posvetio razgledavanju, kupovini, ali i testiranju svega što se može ćalabrcnuti, odnosno prezalogajiti između transakcija. A možda nađem i onu kariranu košulju koju sam nosio od 1987. – 2003., i još bi da mi je mama nije bacila...

Od otvorenja davne 1970. godine, Hrelić srijedom i nedjeljom opsjeda velik broj ljudi, trenutno negdje između 30 i 40.000. Uz sajam automobila (platite 50 kuna i slobodno ga prodate za koliko se uspijete iscjenkati), tu je i sajam robe na kojem možete zakupiti jedno od 2.000 prodajnih mjesta, i nadati se da netko želi kupiti vaše knjige, štapove za pecanje, felge, značke, stare mašine...

Hrelić | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Ovdje se može naći doista štošta, od neotpakirane robe, do pravih antikviteta, kao na primjer slika Tita i Pavelića jednog pored druguoga, što je dodatan razlog da je svaki put Hrelić – krcat! No, kako je od ranih sati sunce ubojito, a želuci načeti desecima mirisnih dimova sa svih strana, počinjemo gablec u Banani s turopoljskom kobasicom u hot-dogu s dodanim senfom (15 kn) te osvježavajućom prirodnom limunadom. Sjedamo u birtiju preko puta, idealnu za razmjenjivanje jutarnjih vijesti s ekipom, i prva odbijanja šetajućih trgovaca koji nude parfeme, žilete, remenje i naočale.

Kobasa zadovoljavajuća, zabilježili smo tri ista mala kioska s ponudom desetak brendova. Za početak – sasvim dovoljno, iako ne vidimo razlog škrtarenju u senfu. Prema ozbiljnoj preporuci, krenuli smo sjesti, i to kod Barice, kako od milja zovu Zagorsku klet. Misija: ćevapi i vratina u kotlovini. Kada netko desetljećima peče, pa onda u juhici toči svinjske šnicle, onda taj umak jednostavno ne može biti ništa drugo nego - ukusan. Dakle, za svaku preporuku, cijena za vratinu 25 kuna, za čevapčiće 30.

Hrelić | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Cijeli je sajam pun sličnih ponuda, pa smo tako naletjeli i na hambije za 18 kuna, ali i pljeskavice za 40, što je i neki maksimum. Većina lokala ima i jela na žlicu, pa smo tako vidjeli i fileke i čobanac. Cijena, sitnica – 25 kuna.

Zapečeni grah je najdraži partner ražnjića, a svaki „gramar nazi“ će na ovim mjestima dobiti inspiraciju za sljedećih deset postova. Divno! Dok odbijamo gatanje (20 kuna), stopalice (3 komada – 10 kuna), krevetnine i krpe za suđe (!?), oko nam zapinje za lutajućeg trgovca koji prodaje – domaći češnjak. Za svakog ponešto!

No, bilo je vrijeme i za nešto konkretno jer se bližilo 11 sati, doba kad se ozbiljno morate baciti na hranu jer se tada jedu zadnje narudžbe hita Hrelića – odojka i janjetine u Mata Grillu. Odojak je po 100, janko po 160 kuna, tu je neizbježna debela drvena daska za cijepanje kao i mini vaga... Piva su svugdje između 10 i 12 kuna, kao i mali gemišti, svaki milimetar hlada se jako cijeni, tu svi skupa sjede hipsteri, hare krišne, polucelebritiji, bogati i siromašni, rokeri i harmonikaši... I svi vole pojesti dobru sajamsku kotlovinu, roštilj ili varivo. I ako niste bili, i probali jeftinu hranu s plastičnih tanjura i pivo iz boce - ne znate što ste propustili.

S monografijom Kreše Čosića, rabljenim štapom za pecanje, stopalicama i saznanjem da ću imati puno para i troje dece, završavam posjet najzanimljivijem zagrebačkom nedjeljnojutarnjem okupljalištu. Sljedeći put nastavljam s pregledom još tridesetak pajzlova i rezervnim crijevom za Hoover usisavač iz 1972. Hrelić je zakon, navratite i vi! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.