07. rujna 2016.

Top 10 neodoljivih grčkih jela koje morate probati

grčka kuhinja
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Maslinovo ulje, svježa riba, musaka i fini sirevi samo su dio grčke kulture koju ćete s veseljem poželjeti upoznati.

Taramasalata

Glavna potpora svakom grčkom jelu su klasični umaci poput tzatziki umaka od jogurta, krastavaca i češnjaka, melitzanosalata umaka od patlidžana te fava umaka od boba. Međutim, neponovljiva taramasalata je broj jedan. Ovaj kremasti umak od riblje ikre na bazi krumpira ili kruha odlično se slaže s djevičanskim maslinovim uljem i limunovim sokom.

Grčka kuhinja | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Maslina i maslinovo ulje

Poznato je da Grci uzgajaju masline već tisućljećima, a neki čak kažu da je božica Atena dala stablo masline gradu Ateni. Masline su nezaobilazan sastojak grčkih jela, a maslinovo ulje, eliksir Grčke, obilno se koristi u kuhanju i salatama. Mnoge grčke taverne koriste maslinovo ulje iz vlastite proizvodnje.

Dolma

Svaka regija Grčke, zapravo, svako kućanstvo ima svoju varijaciju klasičnih smotuljaka lišća vinove loze punjenih rižom. Mogu se puniti mljevenim mesom pomiješanim s rižom dugog zrna, a postoje i jednostavnije verzije s timijanom, koprom, komoračem, origanom ili pinjolima.

Musaka

Diljem Mediterana i Balkana postoje brojne varijacije musake, a ona grčka poznata je po finim slojevima sotiranog patlidžana, mljevenog mesa u umaku od rajčice, luka, češnjaka i začina poput cimeta i pimenta te tankom redu krumpira prelivenog mekanim slojem bešamela i sira.

Souvlaki | Author: Stockfood foto: Stockfood

Meso sa žara

Grci su majstori u pripremi mesa s roštilja. Souvlaki i gyros još uvijek slove kao najpopularniji fast food, a predstavljaju varijacije finih komada janjetine, prasetine ili kozletine sa žara umotanih u lepinju i posluženih s rajčicom, lukom i tzatziki umakom.

Svježa riba

Svježa riba i lignje iz Mediteranskog i Egejskog mora pršte okusom, a najčešće se pripremaju na žaru nakon čega se preliju ladholemono preljevom od limuna i ulja.

Kolokythokeftedes

Kolokythokeftedes ili lagano pržene okruglice od ribanih tikvica pomiješane s koprom, mentom i drugim začinima, u kombinaciji s osvježavajućim tzatziki umakom su pun pogodak za vruće ljetne dane.

Hobotnica

Na žaru ili fino marinirana, hobotnica je izvrstan izbor za predjelo, a za glavno jelo možete isprobati gulaš od hobotnice u vinu serviran s tjesteninom.

grčka kuhinja | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Feta i sirevi

Ako se nađete u Grčkoj, najbolje od grčkih sireva pronaći ćete na tržnicama. Isprobajte kremastu i slasnu fetu ili pak gravieru, tvrdi zlatno – bijeli sir intenzivnog okusa. U lokalnim pekarnicama možete pronaći pitu od sira, simpatičnog naziva tyropita, a u tavernama možete isprobati salate poput kretske dakos salate posipane mrvicama zdrobljenog mekog bijelog mizithra sira.

Med i baklava

Grci obožavaju svoje slastice koje se najčešće sastoje od lisnatog tijesta i kombinacije maslinovog ulja i meda. Klasična baklava sastoji se od slojeva meda, tijesta i mljevenih oraha. Isprobajte i galaktoboureko, zanimljivo tijesto punjeno finom kremom. Ako niste osoba od klasičnih slastica, preporučamo vam da kušate svježi grčki jogurt s nekoliko listića timijana i žličicom domaćeg meda

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.