20. lipnja 2016.

Sve što trebate znati o pripremi jela u woku

wok
gastro postao gastro.24sata.hr
Wok je idalan alat za pripremu brzih, zdravih i raznolikih specijaliteta od povrća, mesa ili plodova mora, a kako biste dobili pravi istočnjački štih - ne zaboravite na sojin umak i sjemenke sezama

Wok je u kineskoj kuhinji poznat već tisućljećima, a danas se taj kuhinjski pomoćnik koristi u cijelom svijetu i lako se prilagodio različitim tipovima kuhinja.

Za pripremu jela u woku potrebna je mala količina masnoće, tek toliko da pokrije dno - upravo zbog toga je hrana iz woka zdrava.

wok by matija2.jpg | Author:

U woku možete spravljati i jela od mesa, ribu te koristiti razne namirnice koje ćete na malo masnoće peći, pržiti, blanširati, pirjati ili kuhati na pari. Hranu koju pripremate u woku treba češće protresti ili promiješati, a dodajte i nekoliko orijentalnih začina, primjerice, sojin umak, curry, kurkumu, ribani đumbir ili čili.

Odličan dodatak su i popržene sezamove sjemenke, pistacije ili orašasti plodovi. Ulje u woku mora biti dovoljno zagrijano kako ga namirnice ne bi upile. Slušajte zvuk woka - cvrčanje, pištanje i drugi zvukovi trebaju biti glasni, ako se uspore ili su se utišali, wok treba još zagrijati. Povrće, meso i druge namirnice prije pripreme u woku najbolje je izrezati na male komade, a ako ste vješti sa štapićima, za potpuni doživljaj upotrijebite ih umjesto noža i vilice. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.