15. listopada 2016.

Za najbolji početak dana pripremite domaću granolu

granola
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Energetske granola pločice u novije vrijeme popularizirala je makrobiotička prehrana.

Naziv granola se kolokvijalno i danas koristi za ljude koji aktivno brinu o okolišu i zdravoj prehrani, a u kulinarskome riječniku, riječ je o kombinaciji žitarica, sjemenki, orašastih plodova, sušenog voća, meda, ulja i aromatičnih začina. Granola je nastala u Sjevernoj Americi kao finija varijanta doručka sa zobenim pahuljicama. Za razliku od mueslija, koji su manje slatki, sastojci za granolu se pomiješaju i zapeku u pećnici.

Hrskavi i usitnjeni miješaju se sa sušenim voćem, a najčešće se jedu za doručak uz jogurt ili mlijeko. Za pripremu domaće granole nije potrebno veliko kulinarsko umijeće. Zobene i ječmene pahuljice,integralno brašno, tostirane bademe, lješnjake, kikirikije i drugo orašare, usitnite i pomiješajte sa sjeckanim sušenim voćem i sjemenkama vanilije.

Prelijte mješavinom ulja, vode, meda ili nekog prirodnog zaslađivača, pa pecite u pećnici uz povremeno miješanje. Ohlađenu smjesu stavite u hermetički zatvorenu posudu, a možete je posuti i po sladoledu, voćnim desertima, salatama, pečenim kremama i pudinzima. Od nje možete oblikovati i kekse. Suncokretovo ulje možete zamijeniti s kokosovim uljem, a ukoliko ste sa zobenim pahuljicama pomiješali i kikiriki, prelijte ih maslacem od kikirikija.

Od granole se mogu napraviti i energetske pločice. Sve sastojke zapečene u kalupu, ostavite u zamrzivaču da se stvrdnu, te ih režite na kockaste komade. Za energičan početak dana, pločice možete preliti otopljenom čokoladom i posipati sjeckanim orašastim plodovima. Od kombinacije zobenih pahuljica, orašastih plodova i maslaca pripremite mrvičastu smjesu. Prekrijte njome posloženo voće u posudi za pečenje i ispecite granola drobljenjac. Smjesu iskoristite za zdrave muffine, a kombinaciji zobenih pahuljica, sjeckanih oraha i integralnog brašna dodajte zgnječene banane i mlaćenicu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.