11. travnja 2016.

Pet kineskih začina za sasvim novi užitak u jelu

Kineski pileći rezanci za deset minuta
gastro postao gastro.24sata.hr
Kineska mješavina "pet začina u prahu" najčešće se prodaje pod imenom "five spice", no izvorno joj je ime "wu xiang fen".

Najčešće se upotrebljava u kineskoj, odnosno istočnoazijskoj kuhinji.

pet zacina | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Postoje mnoge varijante ove mješavine, no najčešća je mješavina zvjezdastog anisa, klinčića, kineskog cimeta, sečuanskog papra i koromača u jednakim omjerima. Ova začinska mješavina često se dodaje jelima od masnijeg mesa kao što su patka i svinjetina. Upotrebljava se i kao dodatak jelima u woku, prženom povrću te za utrljavanje u piletinu, pačetinu, svinjetinu i plodove mora.

Iako se podrijetlo ove mješavine izgubilo kroz povijest, nagađa se da su Kinezi pokušali napraviti čudesan prah koji bi sjedinio svih pet elemenata, odnosno svih pet okusa - kiselo, gorko, slatko, slano i umami, a koji se doista mogu naći u ovoj mješavini. No, moguće je da su kuhari slučajno pomiješali baš ove začine te uvidjeli da može oživjeti i najdosadnije jelo. 

No, oprez - iako ova mješavina nije ljuta, ima žestoku aromu pa već u malim količinama može nadvladati sve druge okuse. Zato je najbolje da je početnici u kineskoj kuhinji rabe vrlo oprezno i dodaju malo po malo u više navrata.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.