Bogata i slasna katalonska krema

Thinkstock
Za pripremu katalonske kreme potrebna vam je samo 1 šalica šećera, 4 žumanjka, 1 čajna žličica gustina, 1 štapić cimeta, korica 1 limuna ili naranče i 2 šalice mlijeka te deset minuta vremena.
Vidi originalni članak

Španjolska kuhinja ima dugu tradiciju pripremu slastica i uživanja u desertima. Svaka regija Španjolske ima svoje specijalitete, redom kolače i slastice od tijesta, a posebna im je strast priprema krema od jednostavnih, prirodnih sastojaka. Među španjolskim desertima osobitu popularnost ima Crema Catalana koja, kako samo ime govori, potječe iz pokrajine Katalonije. 

Crema catalana se često uspoređuje s poznatijim francuskim desertom, Creme brulee-om. Sličnost, dakako, postoji budući da je u oba slučaja riječ o bogatoj kremi s karameliziranim gornjim slojem, ipak Cremu catalana krasi tanja kora te arome cimeta i limuna ili naranče. Također, za razliku od creme bruleea koji se priprema od vrhnja i peče u pećnici, crema catalana se priprema od smjese mlijeka i jaja te se, u originalu, pušta da se ohladi u posebnim posudicama od gline.

Tradicionalno, crema catalana se pripremala 19. ožujka na tzv. Dan svetog Josipa ili španjolskog ekvivalenta Dana očeva, no danas se priprema tijekom cijele godine. Ovaj bogati i slasni desert možete vrlo lako pripremiti i sami.

Tek par sastojaka i 10 minuta kuhanja

Za pripremu katalonske kreme potrebna vam je 1 šalica šećera, 4 žumanjka, 1 čajna žličica gustina, 1 štapić cimeta, korica 1 limuna ili naranče i 2 šalice mlijeka.

Za početak, u posudi miješajte žumanjke i ¾ šalice šećera dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte joj cimet i koricu limuna ili naranče, mlijeko i gustin. Smjesu stavite na vatru postepeno ju grijući i konstantno miješajući. Nemojte čekati da se smjesa posve zgusti da bi je maknuli s vatre već je uklonite čim osjetite da smjesa pruža "otpor" pri miješanju. Na taj čete način dobiti glatku i kremastu teksturu.

Sada uklonite štapić cimeta i mliječnu kremu rasporedite u 4 do 6 ramekin posudica. Pustite da se ohlade pa ih premjestite u hladnjak na 2-3 sata.

Prije serviranja, ravnomjerno rasporedite ostatak šećera po kremi i karamelizirajte ga pomoću plamenika. Nemate li plamenik, karameliziranu koricu možete postići i da posudice s kremom i šećerom stavite na rešetku zagrijanog plinskog roštilja i ostavite na nekoliko minuta odnosno dok šećer na vrhu deserta ne posmeđi.

Crema catalana se može servirati topla ili hladna, a za poseban doživljaj servirajte je uz karamelizirane smokve.

Želite li još jednostavniju pripremu predlažemo sljedeći recept za cremu catalanu koji možete pronaći ovdje.

Posjeti Gastro.hr