Čuvar istarske tradicije - konoba Kantinon
"Šef" Kantinona je Emil Perdec koji je istaknuo da se u konobi uživa u jelima naših baka, kao što su maneštre, ječam, ali i heljda u raznim kombinacijama. "Nudimo jednostavna i tipična rovinjska jela i to prepoznaju domaći ljudi i stranci koji se iznova vraćaju. Konoba je zadržala stari izgled s tek ponekom "šminkom", a bogata vinska karta nudi samo hrvatska vina. Kuhar Danijel Milanović obožava spojiti tradiciju s vlastitim idejama i to prolazi, a pri tom pazimo na pristupačne cijene" - priča Perdec.
"Nastojimo goste zadržati dobrom, zdravom i pomalo zaboravljenom hranom koje mirišu na djetinjstvo i koja se ne može naći u svim restoranima. Primjerice istarske pljukance radimo po tradicionalnoj recepturi. Za to je potrebno pola kg glatkog brašna, jaje, žlica ulja, malo soli i 1-2 dcl mlake vode. Zamijesite smjesu i ostavite da odstoji, a potom trgate malene grudice tijesta i među dlanovima trljate kako bi dobili pljukance. Moja nona ponosila se manjim pljukancima, savršeno jednakim po veličini. Pljukanci se kuhaju 15-ak minuta, a svježe napravljeni mogu se i smrznuti. Njih je prije potrebno pojedinačno odvojiti na dasci i potom spakirati u vrećice" - preporučio je glavni kuhar Danijel Milanović.
Ono što čini ponudu još zanimljivijom su žitarice ječam, leća i slanutak, pogotovo jer se radi o namirnicama koje treba otrgnuti od zaborava. U Kantinonu rižu ne pripremaju, a evo i zašto: "To nije naša žitarica i odlučili smo da ju nećemo uvrstiti u ponudu. Imamo divne žitarice poput ječma i leće i ostalih kojima se možemo ponositi. Ječam,kao i leća se može spremiti na bezbroj načina; sa sipom i crnilom od sipe, sa šparugama i kozicama, s gljivama je savršen, odličan i u maneštrama, juhama..." - nabrojao je Danijel Milanović recepte koji su samo mali dio koji čini ukupnu sliku Kantinona kao čuvara istarske tradicije i kulture.
Isprobajte tradicionalne recepte konobe Kantinon:
Srdele na savor
Pljukanci Kantinon
Sipa s graškom
Salata s feta sirom i mahunama