Degustacija vrhunskog konjaka Hennessy

U vinoteci Miva Galerija vina održana je degustacija vrhunskog konjaka Hennessy. Ipak, u pitanju je bilo više od puke degustacije, jer je kroz povijest nastanka ovog svjetskog branda pića prisutne proveo dugogodišnji Hennessy ambasador Jean- Michel Cochet.
Vidi originalni članak

Ovaj istinski obožavatelj Hennessy konjaka, inače rođen u francuskoj pokrajini Cognac gdje se ovo piće proizvodi, podučio je sve kako pravilno kušati konjak, uživajući pritom u njegovoj boji, aromi i okusu. Najpoznatiji svjetski konjak Hennessy osmislio je davne 1765. godine irski oficir u francuskoj vojsci Richard Hennessy. Koliko je Hennessy poznat u svijetu konjaka dokazuje i činjenica da 40% svjetske proizvodnje konjaka čini upravo ovaj brend.

Od osam vrsta Hennessyja, koliko ih se u svijetu proizvodi, posjetitelji vinoteke Miva Galerija imali su priliku degustirati tri: Very Special, Fine de Cognac i Extra Old. Najpopularniji od spomenutih svakako je Very Special, čija godišnja proizvodnja samo u SAD-u iznosi oko 24 milijuna boca. Tim više iznenađuje podatak da najveći obožavatelji ovog konjaka nisu ni Amerikanci ni Francuzi već Kinezi.

Iako se ovo alkoholno piće najčešće povezuje sa starijom populacijom, najnoviji trend posluživanja Hennessyja - u čaši na stalku i s kockom leda, sve više privlači i mlađu populaciju, a sve popularniji su i kokteli s konjakom. Inače, ovaj konjak se proizvodi od raznih sorti grožđa u francuskoj pokrajini  Cognac, čiji su vinogradi duplo veći od ukupne površine vinograda u Hrvatskoj. Od svojih početaka u 18. stoljeću do danas, kvaliteta Hennessy konjaka proširila se daleko izvan granica Francuske kako bi danas bio jedno od najpoznatijih i najprestižnijih pića u svijetu.

Posjeti Gastro.hr