Novi Divas oduševljava stilom i ponudom hrane

Domosfera
U centru Zagreba, u neposrednoj blizini Bookse, otvoren je bistro Divas - mjesto koje osvaja na prvu
Vidi originalni članak

Divas nije dućan (više); Divas nije (samo) kafić; Divas nije (još) pravi restoran, ali je bistro, zalogajnica, cool mjesto... Zapravo, mnogo je više od svega nabrojanog. Divas je u Zagrebu, pa i šire, neprijeporan brand. Šmekerima i znalcima, to prepoznatljivo ime istoznačnica je za kvalitetu, izvrstan ukus i rafiniranost. Ali i duhovitost u vizualnom izrazu i smisao za umjetnost. Estetika koja prati Divas pomalo je neobična i neuobičajena, možda kičasta, ali zapravo itekako osviještena pa se jedino ispravno može nazvati - camp.

Divas nije samo ime koje je od 90-tih godina prošlog stoljeća prisutno u Zagrebu (prvo kao butik u Vlaškoj), nije samo lokacija (ona se mijenjala pa je Divas butik obitavao na Kaptolu, u Frankopanskoj i naposljetku u Martićevoj, na adresi gdje je danas kafić), nego mjesto u umu, u kolektivnoj svijesti Zagrepčana koji vole lijepo. Zanimljivo je da su brat i sestra Čorić, Kasim i Kismeta, koji su autori koncepta, svoj prvi Divas butik otvorili 1990., pred sam rat. Poslovali su do 2011. kada su posao s ekskluzivnim modnim brandovima zamijenili ugostiteljstvom o kojem ranije nisu ni sanjali, niti se njime bavili. Naime, high street brandovi poput Zare i H&M-a pojeli su modno poslovanje i danas sve manje ljudi ulaže u odjeću, obuću i modne detalje s dizajnerskim potpisom. Moda je postala jeftina, brza i svima dostupna, a važnije imati nešto novo, nego nositi uistinu kvalitetno.

Također, etablirali su se i neki domaći modni kreatori, a kriza je dodatno "odnijela" ono malo istinskih fanova vrhunske mode. Čorići su prvi u Zagreb doveli brandove poput Replaya, Cesarea Paciottija, Tommyja Hilfigera, Alberta Guardianija, Byblos, Etro... Jedno se vrijeme kod njih na Kaptolu mogla kupiti i Y3 linija Yohjija Yamamota, kao i Jean Paul Gaultier. U kafiću-galeriji, pak, koji je uređen u uistinu neviđenom stilu s akcentom na stara vrata, ogledala i šljunak, izlagali su poznati i mladi slikari i fotografi - Roberta Vilić, Hrvoje Majer, Stanko Herceg, Vladimir Dodig Trokut, Matej Knežević... I sada, u dobrom susjedstvu, nedaleko kafića u Martićevoj 17, na broju 14F, u neposrednoj blizini Bookse, otvoren je bistro Divas - mjesto koje osvaja na prvu. Ovdje na umjetninama u režiji Kasima Čorića, vise stare ali još dobro držeće lutkice Barbie, na šanku se vrti gramofon iz sedamdesetih, a na njemu nije ploča nego plastična lutkina glava (rad prijateljice, slikarice Pauline Jazvić), a iznad šanka stare drvene grablje služe kao držač za čaše.

No, ovdje se u tipičnoj Divas maniri eklektično miješaju različiti stilovi, pa grafički dizajn, tj. vizualni identitet koji potpisuje Kasim Čorić osobno (po profesiji strojarski tehničar) priziva viktorijanski stil koji je doradio osobno. Tako je papirnati podmetač za tanjure ugostio crtež Abrahama Lincolna s duhovitim jajem na oku i viktorijansku gospođu čije se oprave šire poput krakova hobotnice. I tu je ključ ponude koju će Bistro Divas pod sloganom Let's Eat nuditi kao dnevnu ponudu. Za ručak će biti poslužena ponajprije jednostavna jela, a svaki dan obavezno će u ponudi biti nešto jušno i "na žlicu". Navečer će se naglasak staviti na razne, pretežito hrvatske sireve, vino i pjenušac na čaše, tapase (sitne zalogaje uz vino). Da vlasnici misle ozbiljno, premda skromno kažu da ovo neće biti restoran, nego samo bistro - dokazuju i fotografije četiri slavna kuhara: Ferrana Adrije, Renéa Redzepija, braće Rocca i Massima Botture - kojima se Kasim divi i čiji rad iznimno cijeni. U poplavi hamburgernica i raznih wok mjesta u gradu, iskreno vjerujemo u njihovu nepogrešivu viziju. Od dizajna prostora do onoga što je u čaši i tanjuru.

Cijeli tekst Sanje Muzaferije pročitajte na Domosferi.

Posjeti Gastro.hr