Božićna zvijezda s nadjevom od lješnjaka i naranče

Sanjin Strukić/PIXSELL Aromatična božićna zvijezda bit će fini dodatak svakom blagdanskom stolu
Kristina Štriga s bloga Cellulite Factory pripremila je božićnu zvijezdu s nadjevom od lješnjaka i naranče
Vidi originalni članak

Božićni dani ne mogu proći bez recepata s dizanim tijestom. Od ukusnih buhtlica do mekih kiflica, ne znamo što nam je draže. Najbolji izbor ovih blagdana bit će božićna zvijezda s nadjevom od lješnjaka i naranče koja će svaki blagdanski stol učiniti posebnim. Ova aromatična slastica dolazi iz kreativne kuhinje Kristine Štrige i njezinog bloga Cellulite factory. Oduševit će svakoga, a još ćeš je lakše pripremiti uz Gorenje kućanske aparate. 

Sastojci:

Za dizano tijesto

  • 200 ml mlakog mlijeka
  • 30 g omekšalog maslaca
  • 15 g svježeg kvasca
  • 350 g glatkog brašna
  • 30 g šećera
  • Prstohvat soli
  • 1 jaje

Za nadjev

  • 80 g mljevenih lješnjaka
  • 30 g šećera
  • 50 ml mlijeka
  • 2 eko naranče
  • 80 g džema od naranče
  • 1 jaje, za premazivanje
  • Šećer u prahu, za posluživanje

Priprema: 

  1. U posudi u kojoj ćeš pripremati tijesto pomiješaj kvasac, šećer i 1 žlicu brašna. Dodaj mlijeko i ostavi 10 minuta.
  2. Kad je smjesa nabubrila dodaj jaje, brašno i sol. Na kuhinjski robot stavi nastavak za tijesto (kuka), uključi robot i miksaj tijesto na laganoj brzini oko 7 minuta. Dodaj komadiće maslaca i nastavi mijesiti 5 minuta dok tijesto ne bude mekano i elastično.
  3. Ukoliko tijesto radiš ručno, mijesi ga oko 10 minuta. Dodaj komadiće maslaca i nastavi mijesiti još 5 minuta.
  4. Naulji veliku posudu te u nju ubaci tijesto. Posudu prekrij plastičnom folijom i ostavi na toplome 60 do 90 minuta.
  5. Za nadjev u posudici sjedini mljevene lješnjake, šećer, mlijeko, sok i koricu naranče. Lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
  6. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva s uključenim gornjim i donjim grijačem.
  7. Dignuto tijesto prebaci na pobrašnjenu radnu površinu i podijeli na 4 komada. Valjkom za tijesto razvaljaj svaki komad u krug promjera 25 cm.
  8. Jedan dio razvaljanog tijesta premaži 1/3 džema od naranče i 1/3 nadjeva od lješnjaka. Pokrij ga drugim komadom razvaljanog tijestom koji ponovno premaži 1/3 džema i nadjeva. Pokrij trećim komadom tijesta, premaži ostatkom džema i nadjeva te pokrij zadnjim komadom tijesta.
  9. Na sredinu tijesta stavi manju čašu i lagano je utisni. Tijesto oko čaše zareži na 4 linije kao na satu – 12 sati, 3, 6 i 9 sati. Svaku četvrtinu razreži na još 4 dijela kako bi na kraju dobili 16 trakica oko čaše. Uzmi dvije trakice koje su jedna do druge, zavrni ih dva puta jednu od druge te ih spoji na krajevima kako bi dobila vrh.
  10. Ponovi postupak s preostalim trakicama dok ne dobiješ zvijezdu.
  11. Zvijezdu prekrij papirnatim ručnikom ili laganom kuhinjskom krpom te ostavi 20 minuta da odmori. Istuci jaje i premaži preko zvijezde.
  12. Peci 20 - 25 minuta dok ne dobije zlatno smeđu boju.
  13. Skini s lima, posipaj šećerom u prahu i posluži uz omiljeni zimski napitak.

Za brzu i laku pripremu blagdanskih specijaliteta odaberi Gorenje kućanske aparate. Bilo da ti je potrebna pomoć oko miksanja ili sjeckanja, najboljeg pomoćnika u kuhinji pronaći ćeš na Gorenje web stranici. Za savršeno pečene kolače pobrinut će se Gorenje ugradbene pećnice koje omogućuju inovativan i jednostavniji proces pečenja! 

Posjeti Gastro.hr