Crnac bez jaja

Sanja Mijac
Gotovo da nema osobe koja nije isprobala ovaj planetarno popularni kolač.
Vidi originalni članak

Ovo je najbolji recept za slastičarske početke, može ga napraviti svatko i ukoliko ste u potrazi za kolačom koji će vam sigurno uspjeti, za koji vam ne trebaju kulinarske vještine i koji je gotov za čas posla, ovo je pravi kolač za vas.

Meni ga je preporučio prijatelj, da muškarac, ovo je izvrstan kolač koji može pripremiti i muškarac, jer doista, kažem vam, ne zahtjeva puno posla.

S ovim receptom se možete igrati, griz možete zamijeniti brašnom, u njega možete dodati bananu ili kiselkasto crveno voće poput višanja, ribizli ili malina. Možete dodati ekstra čokoladu ili ga jednostavno pripremiti klasičnog, jednostavnog i ukusnog da zadovolji svačije nepce.

Nekome je ovaj kolač san snova, dok nekome spada u prosjek. Kako god bilo, popularanost mu ne jenjava i gotovo svatko tko ga proba traži recept za doma. Zato najbolje da ga isprobate i procijenite sami.

U slast! 

Sastojci za kolač (šalica je od 2.5­3 dcl)

  • 500 ml tekućeg jogurta
  • 1 šalica ulja
  • 2 šalice griza (ili glatkog brašna)
  • 2 šalice šećera
  • 4 žlice kakaa
  • 2 žličice sode
  • po želji: 1 izmiksana banana ili dvije šake voća po izboru

Sastojci za glazuru:

  • 10 žlica mlijeka
  • 1 vanil šećer
  • 100 g tamne čokolade
  • 1 velika žlica kakaa
  • 50 g margarina ili maslaca

Priprema:

  1. Sve sastojke za biskvit pomiješajte u jednoj posudi. Ukoliko ćete raditi s grizom ostavite smjesu da odstoji 20­ak minuta, ukoliko ćete raditi s brašnom ne morate ju ostavljati da odstoji.
  2. Pećnicu upalite na 180 C i ostavite da se grije.
  3. Manji kalup, dimenzija otprilike 20x35 cm namastite i pospite grizom. Smjesu izlijte u kalup, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 45 minuta. Zavisno od pećnice, u nekoj će možda biti gotov i prije.
  4. Pripremite glazuru tako da sve sastojke otopite na pari ili u mikrovalnoj.
  5. Vrući kolač prelijte pripremljenom glazurom, ohladite i poslužite.

Sanju možete pratiti i na njezinom blogu Domaćica.

Posjeti Gastro.hr