Domaća začinska mješavina - kraljica hrvatske kuhinje

Sweety and Spicy
Gastrolovci Sweety & Spicy pripremili su recept neobičnu zimnicu - domaći dodatak jelima od povrća. Evo što kažu o ovom praktičnom i ukusnom začinu...
Vidi originalni članak

Začinska mješavina jedna je od stvari koje mama i ja tradicionalno pripremamo početkom rujna. Ta je tradicija naslijeđena s mamine strane obitelji jer su baka i deda svake godine na mašinicu za meso mljeli mrkvu, celer, rajčicu, kelj i drugo povrće kako bi dobili domaću, svježu mješavinu. 

Mama je nabavila u Zagorju sav potreban materijal, ponešto iz našeg vrta, a ponešto od susjeda. Moj je zadatak bio samljeti sve i napuniti teglice. U prošlosti je ovo bio dugotrajan proces, ali uz pravu modernu opremu zadatak se obavi vrlo brzo. Šaka celera, mrkve, rajčice, peršina i tako u par krugova. Na kraju dodate kilogram soli koja služi kao konzervans i vaša domaća mješavina začina je gotova.

Uskoro će mi poslužiti kao temelj za neki dobar grah ili gulaš, a do tada dijelim s vama recept kako biste i sami napunili police u špajzi s teglicama.

 

Bez puno truda Domaći slatkiš: Zlevanka koja uspijeva baš uvijek

 

Druge recepte blogera Sweety & Spicy potražite na njihovom blogu, Facebook stranici i Instagram profilu. 

 

Sastojci:

  • 1.5 kg narančaste mrkve
  • 1.5 kg peršina (list i korijen)
  • 0.5 kg kelja
  • 1 kg celera (list i korijen)
  • 1 kg rajčice
  • 1 kg ljubičastog luka
  • 1.2 kg soli

Postupak

  1. Odvojite lišće od korijena perina i celera. Ogulite mrkvu, celer i peršin. 
  2. Povrće prerežite na manje komade kako bi stalo u multipraktik.
  3. Sameljite povrće u multipraktiku pritom pazeći da su omjeri povrća prilikom otprilike jednaki.
  4. Nakon što ste samljeli povrće, umiješajte u smjesu sol i napunite teglice.
  5. Nakon otvaranja čuvajte proizvod u hladnjaku.

Posjeti Gastro.hr