Jako morski ravioli

Kad su morske delicije u pitanju, volim jednostavnost. Onako, da se svaki okus jasno prepoznaje, bez puno termičke obrade i s vrlo malo biranih začina. Ali s vremena na vrijeme odbacim glavnu misao vodilju (jednostavnost) i odlučim sve zakomplicirati.
Vidi originalni članak

Pa sam tako umijesila ove crne, jako morske raviole u kojima sam spojila i crnilo od sipe, i meso kozica, i bijelo vino, i mozzarellu, i svježi bosiljak pa sve to fino poslužila s umakom od cherry rajčica kuhanog na finom maslinovom ulju uz zericu domaćeg češnjaka. Bila je to komplikacija koja je trajala čitavo jedno popodne, ali je vrijedila.

Ako se budete upuštali u avanturu izrade ovih raviola, pobrinite se da vam je prostorija dobro klimatizirana ili barem da vani nije 30°C. To je prva napomena, u suprotnom ćete poput mene u trenu postati brašnjava vila koja lebdi užarenom kuhinjom i razmišlja koji ju je vrag natjerao da se upušta u ovu priču dok vani sunce užareno prži asfalt (i svi normalni ljudi u hladu ispijaju svoja pićenca ili uživaju u sladoledu). A onda s druge strane, kad zgotovite ovo jelo i sjednete za stol, s prvim zalogajem shvatite kako se itekako isplatila ta vaša muka po kuhinji.

Ovi ravioli su baš ispali onako kako sam si zamislila – jako, jako morski. Prepuni okusa mora i zrelih rajčica. Pun pogodak!
Priprema se dijeli u pet koraka. Ne posustajte odmah na početku, znam da vas ovi koraci plaše, ali oni vode do potpunog užitka na vašem stolu i donose vam u trenu okuse mora, makar se vi nalazili daleko od njega i lijepih morskih plaža – garantiram!

Sastojci za tijesto/raviole (za 20 komada velikih raviola, promjera 10 cm):

200 g glatkog brašna
2 jaja
Prstohvat soli
1 vrećica crnila od sipe (4 g)
Vode po potrebi da se umijesi glatko, tvrđe tijesto kao za rezance (otprilike 1 dcl)

NAPOMENA: ja sam radila velike raviole, ali vi možete napraviti i manje raviole, onakvog promjera kako vam najviše odgovara.Sastojci za nadjev:

350 g kozica (neočišćenih – koje skuhate u slanoj vodi uz dodatak maslinova ulja, 1 dcl bijelog vina i 2 režnja češnjaka)
Mozzarella (125 g)
3-4 listića svježeg bosiljka
1 manji režanj češnjaka (ja sam stavila klice češnjaka)
Prstohvat soli
1 velika žlica maslinovog ulja

Za umak od rajčica:

250 – 300 g cherry rajčica
2 režnja češnjaka
4-5 listića svježeg bosiljka
Soli i papra po ukusu
1 dcl vode u kojoj su se kuhale kozice
Maslinovo ulje
Priprema:

1. Operite kozice i stavite ih kuhati u vodu (onako da pokrije kozice) u koju ste dodali 1 dcl bijelog vina, malo maslinovog ulja, 2 režnja češnjaka koja ste prepolovili i malo soli. Kuhajte jedno 15 minuta. Ocijedite kozice i pustite da se ohlade (ili ih isperite pod hladnom vodom), ali si sačuvajte jedno decilitar vode u kojoj su se kuhale jer će vam trebati za umak od rajčica.

2. Očistite kozice (sačuvajte si 8-10 komada i poslužite ih cijele s raviolima i umakom) pa ih usitnite nožem. Također, na sitne kockice izrežite mozzarellu. Stavite kozice i mozzarelu u zdjelicu, natrgajte na sitno bosiljak, dodajte žlicu maslinova ulja, malo soli i na kraju sitno kosani režanj češnjaka (ili klice češnjaka, kao što sam ja učinila) pa sve dobro izmiješajte i izgnječite prstima kako bi se nadjev dobro povezao. Ostavite sa strane da se dobro prožme i krenite raditi tijesto.

3. Umijesite tijesto tako da odmjerite brašno, dodate mu prstohvat soli pa dobro sve izmiješate, napravite udubinu u brašnu u koju dodate dva jaja pa ih vilicom lagano izlupate i umiješate lagano s brašnom. Čim se brašno počelo lagano vezati uz jaja, dodajte se pomalo vode i dalje miješajte. Kad se sve lijepo spojilo, dodajte vrećicu sipinog crnila te nastavite miješati dok ne dobijete kompaktnu masu koju možete mijesiti rukama. Dodavajte se brašna po potrebi. Tijesto izručite na pobrašnjenu podlogu i umijesite ga uz pomoć brašna dok ne dobijete čvrsto tijesto poput onog za rezance ili domaću tjesteninu. Razvaljajte ga tanko, što tanje možete i izrežite kalupom ili čašom promjera 10 cm 20 krugova.

4. Napunite svaki krug nadjevom, rubove prije spajanja navlažite vodom pa preklopite tijesto u formu polumjeseca pa rubove dobro pritisnite vilicom kako nadjev ne bi iscurio tijekom kuhanja. Tako učinite sa svih 20 raviola pa ih odložite na pobrašnjenu podlogu, da odmore dok zakuhate vodu u kojoj ćete ih kuhati.

5. Zagrijte maslinovo ulje, dodajte 2 režnja češnjaka rezana po pola i cherry rajčice te lagano posolite i pustite da se krčka. 5 minuta prije kraja kuhanja dodajte svježi bosiljak i 1 dcl vode u kojoj su se kuhale kozice. Za umak vam treba točno toliko vremena koliko treba raviolima da se skuhaju. Paralelno stavite grijati vodu u koju ste dodali malo soli pa kad zakuha stavite kuhati raviole. Moji su se kuhali 15 minuta jer nisu bili skroz tanko razvaljani pa je tijesto trebalo druže da se skuha. (Ako niste sigurni jesu li dovoljno kuhani, probajte jedan). Kad su ravioli kuhani, sjednite ih s umakom od rajčica i pustite da zajedno prokuhaju još jedno minutu ili dvije. Ako vam je malo tekućine u umaku, slobodno mu dodajte vode u kojoj su se kuhali ravioli.

Poslužite po 3-4 komada raviola, zajedno s umakom od rajčice i 2-3 cijele kozice. Možete ih dodatno preliti maslinovim ulje, kao i posipati svježe ribanim parmezanom. Ne zaboravite ohladiti neko fino, lagano bijelo vino i poslužiti uz ovo jelo. Bez čaše vina ovo jelo stvarno nema isti okus. Uživajte, ljeti se more gušta na puno načina, ovo je jedan od njih!

Posjeti Gastro.hr