Mini quiche s gljivama

Matejka Buča
Matejkine male fine pitice idealne su kao predjelo za tulume i provjereni su hit na obiteljskim okupljanjima.
Vidi originalni članak

Gotovi su blagdani, prošao je moj rođendan, izredali su se gosti... vrijeme je za predah! Od teške hrane, puno slatkoga, pojačanog ritma i opetovanog darivanja. Vrijeme je da dignem noge na stol i natipkam jedan "slani post". Nakon sto godina! No vratimo se kratko mom rođendanu. Ove godine navršila sam lijepe 32 godine – zvuče onako zrelo i odraslo, a ja se i dalje ne osjećam tako iako imam već 10 godina radnog staža, supruga, dijete, kredite...

Rođendan uvijek slavim u krugu svoje dvije obitelji – prvo stižu mama i brat sa svojom obitelji, a onda moji dragi prijatelji koje smatram jednako važnima u svom životu. Uvijek se okupljamo oko stola i uvijek nam je lijepo. Uvijek kuham jer to volim, uvijek pečem previše kolača i uvijek radim tortu – a ove godine sam pekla dvije (jer ja to zaslužujem). A pekla sam za predjelo i ove fine male pitice s gljivama koje su već duže vrijeme hit na obiteljskim okupljanjima. Vrlo jednostavne i brze za pripremu, idealne su za tulume, predjelo za ručak, izlete i sl. a možete ih pripremiti i u obliku jedne velike pite. Možete i puno improvizirati – ja u tijesto volim ubaciti pirovo, heljdino ili integralno brašno, a i u punjenje može doći još npr. i poriluk ili ribana tikvica... Od začina umjesto origana možete staviti npr. timijan. Poigrajte se i uiživajte u finim okusima!

Mini quiche s gljivama

Za 12 komada, vrijeme pripreme: 1 sat

Tijesto:

300 g brašna

150 g maslaca

1 žličica soli

1 jaje

Nadjev:

150 g šampinjona

1 češanj češnjaka

2 žlice ulja

150 ml mliječnog vrhnja za šlag ili sojinog vrhnja za kuhanje

75 g feta sira

2 žlice ribanca

2 jaja

1 žličica sušenog origana

sol i papar

 

Priprema tijesta: 

1. Pomiješajte u zdjeli brašno, sol i maslac pa mrvite rukama dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Toj smjesi dodajte jaje i umijesite tijesto. Treba biti masno i dosta mekano.

2. Na pobrašnjeloj podlozi razvaljajte tijesto na debljinu oko 2-3 mm. Pomoću čaše odgovarajuće veličine režite krugove (oko 10 cm promjer). Krugove stavite u namašćeni kalup za muffine i dobro pritisnite uz rubove. Dno pitica malo izbodite vilicom. Ohladite sve zajedno 20-tak minuta.

3. Pećnicu zagrijte na 200°C pa pecite pite oko 10 min tj. dok ne počnu dobivati boju. Izvadite i malo ohladite.

U međuvremenu pripremite nadjev:

Šampinjone očistite i narežite na ploškice. Češnjak narežite na sitno. Na malo ulja popržite češnjak i čim zamiriši dodajte gljive, posolite i popaprite. Dinstajte dok gljive ne omekšaju, oko 15 min. Kad se malo ohlade, u gljive dodajte razmrvljeni feta sir, ribanac, vrhnje, jaja i začine. Svaku pitu punite nadjevom gotovo do vrha. Vratite u vruću pećnicu i pecite oko 20 min, tj. dok se nadjev malo ne napuhne i primi lijepu boju. Poslužite vruće ili hladno. Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr