Najsočnija čoko lješnjak torta na svijetu - bez brašna!

Sweety and Spicy
Ova torta neodoljivo podsjeća na Caprese tortu, uz tiramisu jednu od najpoznatijih slastica Italije. U svojoj smo verziji bademe zamijenili lješnjacima i dobili sasvim novu, sočnu i slasnu čokoladnu tortu.
Vidi originalni članak

Prva priča o Caprese torti seže u daleku 1920. godinu kada je kuhar imena Carmine Di Fiore, na otoku Capriju zabunom stvorio ovu  tortu za američke turiste zaboravivši u nju staviti brašno.

Druga pak priča govori kako je zaboravio staviti u tu čokoladnu tortu brašno zbog uzbuđenosti i nervoze jer su u tom trenutku u njegovom restoranu bili kriminalci vezani za svima nam znanog mafijaša Ala Caponea. Bila to zabuna ili ne svakako je sigurno da je tada nastala jedna od najpoznatijih čokoladnih torti na svijetu.

 

Sweety&Spicy Vruća čokolada: Kako je nastala i zašto je danas toliko volimo

 

Torta je iznimno sočna jer su joj glavni sastojci bademi i čokolada, a ne sadrži niti grama brašna te je samim time pogodna i za sve koji su na bezglutenskoj  prehrani. U svojoj sam varijanti bademe zamijenila lješnjacima iz PP Orahovica i dobila jednu još slasniju varijantu bogate čokoladne torte.

Gotova torta trebala bi biti hrskava izvana, a unutra mekana, te je svakako preporučujem servirati uz malo tučenog vrhnja za šlag ili kuglicu sladoleda od vanilije. Savršena za zasladiti se nakon božićnog ručka ili novogodišnju večer.

 

 

Sastojci:

  • 6 jaja 
  • 200 g šećera u prahu
  • 200 g tamne čokolade 
  • 200 g mljevenih tostiranih lješnjaka PP Orahovica
  • 100 g sjeckanih lješnjaka PP Orahovica
  • 160 g maslaca 
  • malo ruma i ribane korice naranče 

 Priprema:

  1. Na pari otopite čokoladu i maslac te pustite da se prohladi 
  2. Smjesi dodajte mljevene lješnjake i šećer u pragu pa ih polako umiješajte špatulom. Dodajte rum, koricu naranče te jedno po jedno jaje miješajući ručno ali energično. 
  3. Smjesu izlijte u namašćeni kalup i  stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C nekih 40 minuta . Probajte čačkalicom. Torta Caprese mora ostati vlažna i kremasta u sredini.
  4. Izvadite iz pećnice i pustite da se prohladi. Posipajte šećerom u prahu i poslužite lagano toplu. 

Dobar tek!

P.S. Želite li uživati u još slasnih delicija naših kolumnista, potražite ih na blogu Sweety&Spicy i istoimenoj Facebook stranici.
 

Posjeti Gastro.hr