Pivarska oda prvoj zagrebačkoj kondukterki

Beer Groupie
Iako sam rođena, odrasla i još uvijek živim u Zagrebu, i ponosim se koliko poznajem njegovu povijest i dijalekt, nedavno mi je ekipa iz zagrebačke zanatske pivovare Pulfer održala dvije, nove lekcije o mom voljenom gradu: jednu o zagrebačkom slengu, a drugu o jednoj posebnoj Zagrepčanki.
Vidi originalni članak

Ni to što sam rođena Zagrepčanka, a niti što sam uz to još i diplomirana germanistica, nije mi pomoglo da dokučim porijeklo i značenje riječi pulfer. To mi je nedavno morala objasniti ekipa iz zagrebačke craft pivovare Pulfer. Dakle, ova riječ nastala je iz njemačkog naziva za odbojnik na tramvajskim kolima, Puffer.

Za one koji su uredno plaćali tramvajsku kartu, pulfer nije bio toliko bitan. Međutim, za avanturističke švercere, on je bio dodatno stajaće mjesto za prijevoz tramvajem. Ovu opasnu praksu nikako ne bi odobravala Paula Landsky, prva zagrebačka kondukterka.



Davne 1914. godine, kada je njezin suprug Rudolf Landsky morao napustiti svoj posao konduktera kako bi se otišao boriti u Prvom svjetskom ratu, vrijedna Paula je preuzela njegovo mjesto. Svaki dan je u svom dugom, modrom kaputu opasanim širokim, kožnim remenom i s crnom, kožnom torbom preko ramena, vrlo savjesno i temeljito obavljala svoj posao. Na svakoj stanici je izlazila prije putnika i izvikivala ime stajališta, te trubom davala znak vozaču za polazak. Svaki dan. Po 12 sati.

Dolazila bi umorna, ali s kakvom takvom plaćom kući. Izula bi prašnjave cipele, sjela u naslonjač, podigla noge na tabure i opustila se uz čašu hladne, voćne, osvježavajuće Session IPA-e. U redu, možda sad malo pretjerujem. No, da je Paula imala priliku kušati ovaj novi pivski uradak ekipe iz Pulfera, koji su nazvali upravo po njoj, Landsky, vjerujem da bi s velikim nestrpljenjem čekala kraj radnog dana. Možda bi čak uz imena stajališta izvikivala „Ajmo brže! Upadajte već jednom!“ i glasno trubila iza svakog usporenog putnika ne bi li ubrzala njegovo ukrcavanje.

Istina je da ne poznajem dovoljno Paulin život, niti njezinu osobnost, no znam da ovo pivo služi na čast jedne radišne žene koja je rodila osmero djece i doživjela 101 godinu života. Paulina je zaista sve radila na duge staze i u velikim količinama. Pa tako je i ovo pitko pivo stvoreno za duge sate opuštanja i razonode.

Ako volite IPA-e zbog njihovih voćnih nota, no čine vam se preintenzivne i teške za višekratno ispijanje, ovo je idealno pivo za vas. Hmeljevi Citra i Simcoe daju lagane arome i ukuse citrusa i egzotičnog voća, ali ih i dodatno prožimaju biljnim notama. No, kako pivo ne bi djelovalo vodenasto, dodano mu je malo pšenice i zobi za svilenkasti efekt i za veću punoću tijela. Pitkost mu je glavna karakteristika. A učestala nuspojava da konzument ne može prestati tražiti još.

I bit će ga dovoljno za sve jer se Pulferaši, nakon dužeg podstanarskog staža, uskoro sele u vlastitu, veću pivovaru. Baš kao Paula, i oni su radišni, produktivni, a nadam se i tako dugovječni. Ovim pivom su svakako nastavili ispisivati ponosnu povijest zagrebačkog pivarstva.

Posjeti Gastro.hr