Premijera: Dvorac Belaj predstavio sjajna vina u Noelu

Julio Frangen
En Primeur Vinistre u Zagrebu 12. veljače 2018. bio je povod druženju predstavnika vinarije Dvorac Belaj sa zaljubljenicima u dobra vina i originalne zalogaje u zagrebačkom restoranu Noel.
Vidi originalni članak

En Primeur Vinistre u Zagrebu 12. veljače 2018. bio je povod druženju predstavnika vinarije Dvorac Belaj sa zaljubljenicima u dobra vina i originalne zalogaje u zagrebačkom restoranu Noel. Kao i uvijek, chef Goran Kočiš i sommelier Ivan Jug smislili su sljedove od kojih je zastajao dah, nepce zaplesalo – a svaki je gost želio da trenutak kušanja što dulje traje.

Uz mladu malvaziju i chardonnay dobrodošlice, godišta 2017., mutne boje i intenzivnih mirisa koji će se još razvijati i pomalo „smiriti“ do lipnja kada bi trebali „krenuti“ u prodaju dočekao nas je i „pozdrav iz kuhinje“ – domaći brioche od mrkve s pilećom paštetom, kumkvatom, gelom od naranče i motrom. Velika senzacija u malom zalogaju!

Pastrva iz rijeke Krke uz kim, kopar i mousse od amarantha s pjenicom od hrena lijepo se smiješala i osmjehnula vinu Dvorac Belaj Chardonnay 2016. koji je obogatio jelo mirisima tropskog voća, zaokruženih kiselina, duboke mineralnosti, lijepe trajnosti. Što je dulje u čaši, sve više podsjeća na Chablis, rekao je poznati sommelier Mario Meštrović.

Ravioli s gamberom uz čičoku i začinsko bilje pozvali su malvaziju Dvorac Belaj Kseniia 2015. na profinjeni susret. Vino je dobilo ime po mladoj vlasnici Ksenii Belay, Ruskinji koja svoje slobodno vrijeme posvećuje volonterskom radu, a izgledom djevojčice na prvu ne otkriva koliko znanja, ljepote i dubine se u njoj krije. Malvazija njezinog imena dostojno je pratila ovu kombinaciju dajući joj čarobne trenutke slasnosti uz mirise drveta, dima, cvijeta akacije, ali svježina je bila i dalje tu. Dama Malvazija u mlađahnoj ruskoj haljini.

Dvorac Belaj Chardonnay Selection 2014 dokazao je da 2014. i nije bila tako loša godina kako se često govori. Tomu je svakako pridonio i enolog Toni Batel s višegodišnjim iskustvom, poznavanjem zemlje, terroira, potencijala sorti koje vole Istru i Istra voli njih… Stvorio je vino koje traje, paše i traži – još malo.

Taj je chardonnay stario u barrique bačvicama, došao u butelju u listopadu 2015., još je svjež i mineralan, s citrusima i ponekim nježnim naletom „drvenih“ mirisa i aroma. Kelj i kozji sir posluženi sa chardonnayom bili su hit večeri. Tako uobičajene namirnice na tako dobar način.

Dvorac Belaj Malvazija Istarska 2012 svoje je lijepo tijelo spojila s gofom uz povrće – mrkvu i ciklu. Vino je provelo šest mjeseci u velikim drvenim bačvama od 2000 L, u butelju je došlo u rujnu 2013. Ima iznimno zanimljive slano-kiselkaste note uronjene u oblak fine mineralnosti. Na nosu se razvijaju zrele note cvijeta akacije, dimljene šunke, suhe jabuke što se baš dobro spojilo uz topli zemljani okus cikle.

Desert – komorač i naranča s bijelom čokoladom. Bijela vina Dvorca Belaj u svojim svjetlijim i malo tamnijim tonovima začinjeni su bijelim čokoladnim poljupcem. Savršen okus za kraj i poziv vlasnika Zhana Belaya i njegove lijepe supruge Kseniie da svakako planirate posjet Dvorcu Belaj u kojemu ćete uživati u autohtonim istarskim jelima i izvrsnim vinima Belaj.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/pg/juliofrangenfotofoodie/photos/?tab=album&album_id=1615822298503714

Više informacija na : http://dvoracbelaj.com/

Posjeti Gastro.hr