Priča o Quahwi, mjestu gdje se prži svaki dan

Quahwa
Teslina ulica, duša grada Zagreba, mirna, lijepa, idealna za one koji se ne promoviraju na špici. I u sebi krije tajno mjesto, pržionicu kave s kafićem u jednom od njenih divnih dvorišta...
Vidi originalni članak

Danas svašta jedemo pod lignje i meso, a isto tako i pijemo pod kavu. Ova se plemenita ljekovita biljka u kojoj možete osjetiti i 2000 različitih aroma (u vinu tek 300) danas preko burze prodaje na čudnovate načine, često bez ikakve provjere, i sasvim malo kvalitete. No, postoje ljudi, coffee freakovi, koji žele piti samo ono najbolje, jer kad već s nekim napitkom ulaziš u dan – pa neka on bude izvrstan. I tu dolazimo do priče o Quahwi.



„Davne 1998. godine osnovali smo tvrtku. Bili smo jedni među prvima, ako ne i jedini, koji smo u ponudi imali isključivo 100% Arabica sortu kave. Tvrtku smo preimenovali 2003. u Quahwa d.o.o., te od 2013. poslujemo kao zagrebačka pržionica kave te od prošle godine i kao kušaonica. Isključivo se koncentriramo na kvalitetu kave od uzgoja do posluživanja u šalici. Inzistiramo na “direct tradeu” i uz iskustvo i znanje direktora i pržioničara kave, Roberta Pudića, kavu pržimo i pripremamo u skladu s njezinim organoleptičkim svojstvima“ rekla nam je PR-ica Quahwe Anamarija Ledić.

Ovdje kavu tretiraju kao damu, na svako se zrno pozorno pazi i brine da se divlje arome friške kave obuzdaju na najbolji način i tek u tom obliku pruže svojim gostima. Upravo su gosti ono o čemu se najviše brine – „Ne radimo kavu zbog sebe, nego zbog drugih ljudi.



Svakom zrnu kave pristupamo s poštovanjem i trudimo se postići najviše okusa kako prženjem, tako i naši bariste i baristice pripremanjem na aparatima za kavu. Naš barista Siniša Popović je lider latte arta i svakim danom dokazuje svoju spremnost u svome poslu. Međutim, svaki član našeg tima je jednako važna karika u našem napretku. Ponosimo se svakim gostom koji nam pruži povjerenje i kuša našu kavu. Posebno nam je drago kada vidimo da se isti vraćaju iznova i iznova.“ Rekao je Robert Pudić, čovjek koji o kavi može pričati satima i danima, ali vam nikad ne dosadi...



Trenutačno u ponudi imaju kavu “Montecristo” koja potječe iz najsjevernijeg dijela Brazila, pored rijeke Branco. Njezina aroma je intenzivna i voćna, dobro je balansirana, duboka i zaokružena. Okusom podsjeća na tamnu čokoladu i karamelu uz svježinu crne trešnje. Osim nje tu je i “Harrar” koja potječe iz kolijevke kave, Etiopije. Ona će biti u ponudi samo idućih dva tjedna (do kraja studenog) kao special edition/limited edition. Njezina aroma se opisuje kao intenzivna tamna čokolada u spoju s marmeladom od naranče. Vrlo je zanimljiva zbog svoje mekoće koja podsjeća na maslac, slatkoću meda i voćnost šljive. Neki čak mogu i osjetiti trunčicu dimljeni okus duhana.

 

Your browser doesn’t support HTML5 video



„Zgodno je znati da kod nas možete naručiti espresso (one/single shot) i dupli espresso (double shot), te tursku kavu pripremanu na tradicionalan način u vrućem pijesku i razne koktele s kavom poput Espresso Tonic-a i Colombian Bulleta.“, dovršio je Robert.

Najbolja se kava danas pakirau Koreji, Australiji Norveškoj i SAD-u, koje su zajahale val beskofeinskih kava, totalni hit zbog društvenih mreža. Etiopija i dalje slovi kao visokokvalitetan proizvođač, i jedino mjesto na planetu gdje kava raste u obliku grma bez pretjerane brige, a novi su kvalitetni igrači uz klasičan Brazil i Indoneziju i Salvador - Kenija, Ruanda i Burundi.

U Quahwi koriste samo specialty coffee (artisan, craft, specijalitetne kave), od biranih bobica, nešto u rangu ledene berbe u vinogradu, pa se već dulje vremena u Zagrebu o njima priča kao o svojevrsnom utočištu kavopija. Sudeći po popunjenosti i konstantnom divnom mirisu kave – potpuno su u pravu.



Kava se u Quahwi može kupiti i u rinfuzi. Samo kažete na koji način ćete ju pripremati (espresso aparat, turska kava, moka…) i zaposlenici vam preporuče sortu te spakiraju mljevenu kavu ili kavu u zrnu.

„Jako nam je drago da svi ljubitelji kave znaju da kod nas mogu doći popiti kavu, ali i po informacije koje ih zanimaju u vezi kave. Međutim, treba naglasiti da osim kave, pazimo i na kvalitetu cijele ponude u meniju. Uz kavu uz lokum dolazi i čaša svježe izvorske vode, a ni ponuda craftova nije za odbaciti. Za čajoljupce imamo u ponudi najkvalitetniju matchu i ostale organske čajeve. Po ljeti nudimo naše posebne ledene čajeve, a uskoro ćemo imati i puno novih toplih napitaka, ali za sada ne smijemo previše otkriti.“, kroz smijeh nam je rekla Anamarija.

„Jako smo sretni što se nalazimo među grupicom ljubitelja specialty/ artisan kave. Među najvažnije možemo spomenuti: Nika Orosija sa svojim Elis cafeom i pržionicom, Cogito Coffee (pržionica i coffee shop), Express bar i Dežman bar.“


Educirajte svoja osjetila i pođite na izlet po kontinentima i okusima. Guštajte u razgovoru s elokventnim konobarima, guštajte u pogledu na svoj netom iscrtan espresso i uz klasične tri u ponudi, isprobajte novu kavu svaka dva tjedna.

Uživajte u kavi i Quahwi!


Quahwa, Zagreb, Teslina 9
Facebook

 

Posjeti Gastro.hr