Rižoto od bundeve i krem sira

Bundeva je, uz gljive, za mene prava kraljica jeseni. Volim bundeve svih oblika i tekstura; od male, slatke hokkaido, do muškatne i butternut, pa sve do prave, domaće turkinje koja, kad se peče, zamiriše cijelu kuću za vrijeme hladnih zimskih večeri. Jedan od meni omiljenih načina konzumiranja bundeve je upravo u rižotu.
Vidi originalni članak

U ovoj kombinaciji, riža tako lijepo upije aromu bundeve i kadulje, a fini, slani krem-sir dodatno obogati rižoto i on dobije divnu, kremastu teksturu i bude to obrok za prste polizati! Ova količina sastojaka je dovoljna za dvije (2) jako gladne osobe (ako im je ovo jedini obrok) ili četiri (4) manje gladne osobe (ako im je ovo predjelo). Jelo je jako zasitno i nitko nakon njega ne ostaje gladan, garantiram! Idealno je za ranu večeru uz čašu dobro ohlađenog bijelog vina.

Sastojci:
600 g hokkaido bundeve (očišćene)
1 l vode
2 povrtne kocke
1 žličica soli
2 žlice pšeničnog oštrog brašna tip 400
10-ak listića svježe kadulje (ako nemate svježe, može i suha)
1 mala chili papričica
1 režanj češnjaka
100 g krem-sira (meni je najbolji ABC sir – super kremast i idealno slan)
50 ml maslinovog ulja (za prženje kockica bundeve)
50 ml maslinovog ulja (za pirjanje ljutike ili luka)
3 ljutike ili srednja glavica luka
200 g arborio riže
50 g sira Grana padano (ili neki drugi ribanac)

Priprema:
1. Bundevu očistite i narežite na kockice.
2. ¾ narezane bundeve stavite u 1 l kipuće vode, dodajte kocke, sol, poklopite i na laganoj vatri kuhajte 30 minuta.
3. Preostalu ¼  bundeve pospite oštrim brašnom i zajedno s 4-5 listića kadulje stavite na dobro zagrijano ulje. Pržite na srednje jakoj vatri dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
4. Listiće kadulje izvadite nakon dvije minute pečenja i stavite ih sa strane (za dekoraciju i grickanje jer su jako fini), a bundevu kad je pečena izvadite na papirnati ubrus i stavite sa strane.
5. Kuhanu bundevu procijedite, a tekućinu sačuvajte za daljnji postupak. Bundevu propasirajte, pomiješajte s krem-sirom i ostavite sa strane.
6. Na zagrijano maslinovo ulje stavite listiće kadulje, jednu malu chili papričicu i jedan režanj češnjaka koji ste prerezali po pola, dobro popržite i kad se počne lijepo osjećati aroma češnjaka i kadulje u zraku, izvadite sve van, a na aromatizirano ulje stavite sitno nasjeckanu ljutiku (ili luk) i pirjajte do zlatnožute boje.
7. Dodajte rižu, pržite još 1-2 minute lagano miješajući, pa podijelite s ¼ tekućine u kojoj se kuhala bundeva.
8. Promiješajte i pirjajte na laganoj vatri dok sva tekućina ne ispari. Postupak dodavanja tekućine ponovite još 2 puta.
9. Nakon 10 minuta dodajte propasiranu bundevu sa sirom, dobro promiješajte i kuhajte još 4-5 minuta, pa uklonite s vatre, poklopite i pustite da odstoji 4-5 minute kako bi se proželi svi okusi, a riža upila aromu bundeve i sira.

Posluživanje:
Poslužite posuto kockicama popržene bundeve, listićima pržene kadulje i krupno naribanim sirom.

Posjeti Gastro.hr