Slatka peciva s grožđicama i tamnom čokoladom

Geeketa
Hot cross buns toliko su dobri da ih treba pripremati cijele godine, ne samo povodom Uskrsa. Geeketa je pronašla, preradila i isprobala izvrstan recept...
Vidi originalni članak

Mirisna, slatka peciva začinjena cimetom, kardamomom, klinčićem, muškatnim oraščićem uz grožđice i malo korice limuna/naranče pravila su se i jela tradicionalno u Engleskoj na Veliki Petak. Znak križa na peciva se stavljao kao simbol Isusa i uskrsnuća. Danas ih tamo možemo kupiti svaki dan u gotovo svakoj trgovini, većinom pakirana i nikako “domaća”. Ja sam se prošle godine prvi puta okušala u pripremi svježih ručno napravljenih i bili smo oduševljeni. Naravno, moram reći da su domaća puno finija od onih pakiranih koje sam probala u Britaniji.

S obzirom na to da nisam majstor za dizana tijesta, pronašla sam nakon (dužeg) proučavanja dosta jednostavan recept koji se pokazao odličan, danas sam ga opet probala, ali ovaj puta sam osim grožđica ubacila i hrpu komadića tamne organske čokolade. Bili smo oduševljeni.

 

 

Druge recepte blogerice Geekete potražite na njenom blogu te Facebook i Instagram profilu.

 

Andrea Krivak Geeketa Čisto zadovoljstvo: Geeketina zdrava baklava


SASTOJCI:( za 8 hot cross buns )

  • 400 g brašna za dizana tijesta
  • 7 g (1 vrećica) suhoga kvasca
  • sol
  • 50 g mljevenog šećera
  • korica jedne naranče i limuna
  • 260 ml mlakoga mlijeka
  • 1 jaje
  • 55 g otopljenog maslaca
  •  2 žlice maslinovog ulja
  • grožđice
  •  tamna čokolada
  • začini u prahu: cimet, đumbir, klinčić
  • tekuća aroma vanilije 

ZA KRIŽ: 2-3 žlice brašna, malo vode, malo šećera u prahu, malo arome vanilije
ZA PREMAZ: (nakon pečenja): 2 žličice meda i malo vode

 

 

POSTUPAK:

  1. Brašno staviti u jednu veliku posudu. Dodati mu šećer (poželjno ga je samljeti u mlincu), cimet, đumbir,klinčić i suhi kvasac pa sve suhe sastojke dobro izmiješati. Mlijeko zagrijati da je mlako i uliti u smjesu te dodati i otopljeni maslac. Naribati koricu naranče/limuna u smjesu i dodati jedno jaje. Sjediniti smjesu rukama dok brašno ne upije svu tekućinu.
  2. Smjesa treba biti ljepljiva. Istresti smjesu na pobrašnjenu površinu i umijesiti. Kuglu od tijesta staviti u nauljenu posudu i prekriti prozirnom folijom. Ostaviti sat vremena na toplom. Tijesto će se udvostručiti. Istresti ga na pobrašnjenu površinu, raširiti smjesu i posuti grožđice bogato pa premijesiti kratko.
  3. Smjesa bi trebala težiti oko 800 g pa treba izrezati tijesto na 8 dijelova, od njega oblikovati kuglice. Može se izvagati na kuhinjskoj vagi oko 100 g jedna kuglica. Kuglice poredati na papir za pečenje i ostaviti još 20-ak minuta da naraste.
  4. Napraviti smjesu za križeve tako da brašnu dodamo vodu i malo šećera u prahu i dobro izmiješamo pa prebacimo u slastičarsku vrećicu ili u običnu vrećicu za zamrzivač (u mom slučaju). Trebamo dobiti dosta gustu smjesu. Smjesom napraviti bogato deblji križ tj hot cross na svako slatko pecivo.
  5. Peći u pećnici zagrijanoj na 190 – 200 stupnjeva oko 20 minuta. Otopiti med s malo vode i vanilije i kada izvadimo gotova peciva iz pećnice premazati ih kistom sa smjesom meda i vode.

 

Prvi puta sam radila najklasičniju i najtradicionalniju opciju samo s grožđicama, a sada me ova kombinacija s hrpom čokolade još više oduševila. Sumnjala sam kako bi to moglo biti pretjerivanje, ali čokolada se pokazala kao pun pogodak. Drugi ću puta stavilti još i kardamoma i poigrati se sa začinima jer ih ova peciva zaista obožavaju. 

Uživajte i dobar tek.

 

Posjeti Gastro.hr