Tost sa začinjenim grahom: Jedite kao Englezi!

Derza Fanistori
U zadnje vrijeme, posebno otkad sam se vratila iz kratke posjete Londonu, moja ljubav za slasnom porcijom začinjenog graha na hrskavom mirisnom tostu je obnovljena i proširena pa sam obnovila i poboljšala moj stari recept za to prekrasno englesko blago – skromni i fantastični beans on toast.
Vidi originalni članak
Grah na tostu jednostavan je zalogaj koji se obično sastoji od komada prepečenog kruha i slatko-slanog mekog i svilenog “zapečenog graha” iz konzerve. Taj grah, danas iz konzerve, hrana pogodnosti (en. convenience food) radi jednostavne dostupnosti i potpuno spremna za posluživanje čim se otvori, potomak je negdašnjeg složenca od graha pod nazivom cassoulet sa sjevera Francuske, sporo kuhanog čuda od slojeva različitih sastojaka koji se prožeti začinima stapaju dugim krčkanjem u divnu, kremastu cjelinu.

Kod nas neki trgovački lanci doista drže konzervice sa nazivom “Baked beans” ili zapečeni grah u svome asortimanu, no one nisu ni sluga slasti pravog složenca za na tost… a opet, imati nekoliko sati za pripremu cassouleta također je nekima nedostižan luksuz, no za takve nadam se da će dobro doći ovaj recept koji spaja pristupačnost sa sjajnim okusom – a sve za tek nekoliko minuta.

Potrebno (jedna raskošna porcija):

  • pola žlice ulja
  • pola srednje glavice luka, narezane na tanje kriške
  • 1 češanj češnjaka
  • pola konzerve* kuhanog graha (bijeli, crveni ili šareni – koji god najviše volite)
  • trećina konzerve rezane rajčice
  • žlica paste od rajčice
  • žličica smeđeg šećera
  • začini: sol, papar, ljuta paprika ili ljuti umak (ja sam koristila Brutalero)

Za posluživanje:

  • tostirani kruh po izboru, najbolje neki deblje narezan i bogatijeg okusa (ja volim ovaj Američki tost iz Lidla, tamni i sa mnogo sjemenki, a također je izvrstan i na domaćem raženom)
  • zeleni dio mladog luka ili vlasac narezan na sitnije dijelove za posipanje

Postupak:

Pripremite sve sastojke jer priprema traje samo nekoliko minuta i najbolje je kad se svi dijelovi udruže dok su svježi i vrući.

U dubljoj tavi ili pogodnoj posudi zagrijte ulje i na njemu na srednjoj vatri omekšajte luk.

Kad počne dobivati boju (za 3-5 minuta) luku dodajte usitnjeni češnjak i uz miješanje ga ugrijte.

Dodajte sve ostale sastojke: ocijeđeni grah (nije ga potrebno ispirati), sol, papar, šećer, pastu od rajčice i sjeckanu rajčicu, a ako želite i malo ljutog umaka ili drugog ljutog začina (paprika, čili, dimljena paprika). nemojte izstaviti šećer iako vam se možda čini suvišnim jer tek uz malo slatkoće zapečeni će grah imati prepoznatljivu i fino zaokruženu slast.

Sve izmiješajte i na laganoj vatri pustite da krčka i da se združi, oko 10 minuta, sve dok umak ne postane prekrasno gust i kremast.
Pred kraj tog vremena pripremite tost: bilo u tosteru ili kao ja – prženjem na gril tavi, da dobije ove privlačne crte i prepoznatljivi karamelizirani miris. Ako je vatra bila jaka pa ste dopekli tost dok grah još nije dovoljno gust ostavite ga u toploj tavi ili izvadite u košaru ili na rešetku umjesto da ga vrućeg položite na tanjur. Ako ga tako ostavite da na tanjuru čeka, kondenzacija će dno vašeg tosta učiniti vlažnim i raskvašenim pa je to bolje izbjeći.

Gusti začinjeni grah rasprostrite po vrućem tostu i pospite mladim lukom ili nasjeckanim vlascem i tako…

Poslužite!

Ovaj je slastan zalogaj izvrstan za doručak pogotovo u lijenim vikendima kad ustajemo kasno ili večeru kad želite brzo, a opet fantastično jesti. Pripremite li veću porciju graha možete ga također jesti toplog ili hladnog za kasniji obrok, uz kruh, poslužen na riži ili krumpiru iz pećnice ili na rösti popečku.

Zapečeni grah također je tradicionalni dio full english doručka i kad ga jedem ujutro volim ga jer je slastan, jasnog umami okusa od lukova i rajčice koji su svi prepuni prirodnih glutamata, ali također i kremasto zaokruženi blagom sladnom notom smeđeg šećera.

Navečer pak, kao večera, veseli me što je zasitan, ali ne i težak, pun je okusa, ali i super-brz za pripremiti čak i ako mi na putu s posla nije nikakva ideja padala na pamet što ću skuhati za večeru.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspio 

*grah ne mora biti iz konzerve! Također ga možete pripremiti kuhanjem od suhog što i ja obično napravim jednom tjedno pa imam kuhani grah u frižideru za iznenadni napadaj želje za zapečenim grahom ili grah salatom (čuvajte ga u vodi od kuhanja). Šakica kuhanog graha donosi sreću i mojim okusnim pupoljcima, a i crijevima jer bogatstvo vlakana poboljšava probavu!

 

Blog Porcija i pol pratite na stranici, kao i instagramu!

Posjeti Gastro.hr