Upustite se u avanturu pripreme fondanta

Damira Kovačić
Nakon upornog izbjegavanja fondanta, ovog sam vikenda popustila. Rezultatima sam zadovoljna pa ću provjereni recept podijeliti i s vama.
Vidi originalni članak

Budući da mi fondant nije ukusan, niti sam osobito spretna u dekoriranju, dosad se nisam upuštala u pripremu. Za proslavu Dana svetog Patrika (čitaj: opravdanje za pivski maraton) sam ipak prekršila svoja uvjerenja, napravila ga i obojila u prigodnu zelenu boju.

Dva sastojka sasvim sigurno ne koristite svaki dan – fruktozu i glicerin. Pola kilograma fruktoze kupila sam za 20 kuna u jednom lancu drogerija, a 60 g glicerina za 12 u obližnjoj ljekarni. Bojala sam tekućom zelenom bojom jer mi je u tom trenutku bila dostupna, ali vjerujem da bi nijansa bila bolja da sam koristila gel.

Sastojci u nastavku su dostatni za pola kilograma fondanta, čime sasvim sigurno možete prekriti površinu torte promjera 26 cm. Ja sam ga koristila samo za ukrase pa sam ostatak stavila u plastičnu vrećicu, dobro istisnula zrak i spremila u hladnjak.

Sastojci:

  • ½ vrećice želatine u prahu (5 g)
  • 50 g fruktoze
  • ½ velike žlice glicerina
  • 500 g šećera u prahu
  • 25 ml + 10 ml vode
  • Jestiva boja

Priprema:

  1. Želatinu istresite u posudicu, prelijte s 25 ml vode i pričekajte da nabubri.
  2. Fruktozu i 10 ml vode zagrijte na laganoj vatri do vrenja.
  3. Maknite s vatre, dodajte želatinu i pola žlice glicerina. Miješajte kako bi se želatina otopila.
  4. U veću posudu stavite 300 g šećera u prahu, ulijte tekuću smjesu dok je još topla i miješajte. Ostatak šećera dodajte postepeno. (Meni je tekstura bila zadovoljavajuća nakon 450 g)
  5. Po želji dodajte boju.

Ako ga nećete koristiti odmah, obavezno ga spremite u hladnjak jer se površina zaista brzo počne sušiti.

 

Želimo vam ugodan dan!

 

Posjeti Gastro.hr